Drama oko smene se nastavlja

Predstavnici Štrajkačkog odbora NIU „Libertatea” i zaposleni u ovoj medijskoj kući, koji su 24. jula stupili u štrajk…

30. Jul 2004

Predstavnici Štrajkačkog odbora NIU „Libertatea” i zaposleni u ovoj medijskoj kući, koji su 24. jula stupili u štrajk, nezadovoljni odlukama Nacionalnog saveta Rumuna o smeni sadašnjeg rukovodstva, odbili su 26. jula da u zgradu puste pristigle članove Nacionalnog saveta i novo rukovodstvo. Zaposleni su blokirali ulazna vrata, a članovi Štrajkačkog odbora su predstavnicima Nacionalnog saveta uručili svoje zahteve s preporukom da ih prouče i da se nakon toga održi sastanak koji bi doveo do rešenja problema. Zaposleni zahtevaju od Nacionalnog saveta Rumuna da stavi van snage odluku o smeni sadašnjeg direktora i odgovornog urednika Nikua Čobanua i članova Upravnog odbora, jer smatraju da ovaj sastav Nacionalnog saveta ne zastupa adekvatno rumunsku nacionalnu zajednicu i samim tim dovodi u pitanje interese zajednice. Zaposleni se pitaju da li su te odluke rezultat ukupnog raspoloženja Rumuna s ovih prostora. Jedan od zahteva zaposlenih jeste da Nacionalni savet zatraži izveštaj o radu Nikua Čobanua i da se o tome otvori rasprava u kolektivu NIU „Libertatea” i Nacionalnom savetu.
Pored toga, jedinstveni su u stavu da predloženi v. d. direktora Oktavijan Suču ne ispunjava uslove za ovu funkciju, jer nema nikakvog iskustva u novinarstvu niti u poslovima koji su u vezi sa delatnošću ove medijske kuće. Takođe, mišljenja su da će postavljanje novinara Joce Bulika na mesto v. d. odgovornog urednika, na kome je već bio do petooktobarskih promena, dovesti do masovnog odricanja čitalačke publike od ovog lista, čime će biti ugrožen materijalni položaj zaposlenih.

Zaposleni zabrinuti za budućnost

Iako Štrajkački odbor nije želeo da primi dokument o razrešenju rukovodstva, samim tim što tu odluku zaposleni ne prihvataju, predstavnici Nacionalnog saveta su pokušali da uđu u zgradu, što im nije uspelo zbog protivljenja radnika, ali i nekoliko pripadnika rumunske zajednice koji su samoinicijativno došli da pruže podršku sadašnjem rukovodstvu. Borivoje Ćurčin, pravni zastupnik „Libertatee”, objasnio je predstavnicima Nacionalnog saveta da je odluka Skupštine Vojvodine o prenosu osnivačkih prava nad ovom medijskom kućom na Nacionalni savet Rumuna u potpunosti zakonita i da se zaposleni slažu s njom, ali da se ne slažu s odlukom o smeni rukovodstva.
– Zaposleni smatraju da su odluke Nacionalnog saveta u direktnoj uzročno-posledičnoj vezi s njihovim materijalnim položajem i egzistencijom lista. Demokratska prava zaposlenih u ovom listu jesu da s novim poslodovcem (Nacionalni savet Rumuna – prim. aut.) pregovaraju o uslovima, načinu rada i odlukama koje se tiču njihove egzistencije i materijalnog položaja. Oni smatraju da te odluke nisu dovoljno dobre, odnosno da su kadrovska rešenja lošija od već postojećih – rekao je Ćurčin predstavnicima Nacionalnog saveta.

Optužbe na sve strane

Pošto je na trenutke situacija bila na ivici incidenta, predstavnici dveju strana su se u dvorištu ove ustanove obratili brojnim novinarima. Vasile Barbu, predstavnik Nacionalnog saveta, rekao je da je Niku Čobanu započeo obračun s Nacionalnim savetom zbog toga što nije izabran za predsednika Saveta. Barbu je istakao da je Nacionalni savet analizirao pisanje „Libertatee” i smatra da ono odudara od „klasične norme i svih poznatih zakona u novinarstvu”. S druge strane, Aurel Brađan, zamenik direktora i član Štrajkačkog odbora, negirajući Barbua, rekao je da je pravi razlog smene to što je Čobanu primetio da je pokrajinska odluka o prenosu osnivačkih prava na nacionalne savete u suprotnosti s republičkim Ustavom i Zakonom o javnom informisanju Republike Srbije i da se njome krši Statut AP Vojvodine. Kao još jedan razlog za smenu Brađan je naveo to što se Čobanu „usudio da kaže da sadašnji sastav Nacionalnog saveta Rumuna nije legitiman jer predstavlja samo manji deo rumunske zajednice i kadrovski nije sposoban za ovakav izazov, odnosno da bude osnivač novinsko-izdavačke ustanove kao što je ‘Libertatea’”. Takođe, mišljenje o ovoj odluci nije zatraženo od drugih organizacija Rumuna, intelektualnih krugova, kao ni od organa uprave na čijoj teritoriji se nalazi „Libertatea”. Viorel Luka, potpredsednik Nacionalnog saveta Rumuna i novoizabrani predsednik Upravnog odbora, smatra da je „Libertatea” postala „jednostrani list”. On je zamerio Čobanuu što je u isto vreme i direktor i glavni urednik lista jer smatra da je to nedopustivo i dodao: „Mi imamo ljude da podelimo funkcije”. Na pitanje novinara zašto je za v. d. glavnog urednika odabran Joca Bulik, koji je pre 5. oktobra već bio na toj funkciji, Luka je odgovorio da je to samo privremeno rešenje kako bi nakon isteka mandata konkursom bio odabran novi urednik.
Brađan je prisutne obavestio o tome da je još jedan od razloga nezadovoljstva to što je za v. d. direktora predložen Oktavijan Suču, advokat koji „nema ni jedan jedini dan rada u novinarstvu”. Pored toga, Brađan je izneo da Suču krši zakon „kontinuiranim neplaćanjem poreza i doprinosa”, što povlači krivičnu odgovornost. On je izneo informaciju da Suču duguje državi 850.000 dinara.
– Da li se uvođenje reda u „Libertatei” može postići imenovanjem takvog čoveka za urednika? Kako će se ponašati ako kao privatno lice ne izvršava obaveze prema državi? – upitao je Brađan.
Reagujući na tu optužbu, Luka je kazao da Nacionalni savet nije dužan da zna pojedinosti o bilo kome, ali ako se utvrdi da je to istinito, Savet će reagovati. Pri tom, izneo je da ima nezvanične informacije o tome da u NIU „Libertatea” postoje finansijske mahinacije, što je izazvalo reakcije okupljenih. Na molbu novinara da konkretizuje optužbu, Luka je rekao da je to samo čuo i da nema konkretnih dokaza.
Oktavijan Suču je naveo da je jedan od razloga za smenu Nikua Čobanua to što on obavlja dve funkcije i dodao da nema ništa protiv da Čobanu zadrži jednu funkciju, ali da „Nacionalni savet ne želi njega ni na jednoj funkciji”. Na pitanje novinara zašto Nacionalni savet menja članove Upravnog odbora, Suču je odgovorio: „To pitajte Nacionalni savet”. Na optužbe da nije plaćao porez Suču je rekao da je „činjenica da većina advokata ne plaća uredno dažbine”.
Kao promene koje će preduzeti u NIU „Libertatea” ukoliko postane v. d. direktor, Suču je naveo da će, budući da je već dve godine urednik programa na rumunskom jeziku Televizije Pančevo, „‘Libertatea’ preuzeti tu odgovornu dužnost i program će biti daleko kvalitetniji” (?!). On je rekao da je u planu osnivanje radio-programa na rumunskom jeziku u okviru programa Radio Pančeva ili čak otvaranje posebne radio-stanice „Libertatea”.
Videvši da ih zaposleni neće pustiti u zgradu, predstavnici Nacionalnog saveta odustali su od ulaska u zgradu i napustili dvorište NIU „Libertatea”.

Čvrsti stavovi obeju strana

U telefonskom razgovoru je Marćel Dragan, član predsedništva Nacionalnog saveta, rekao da je 28. jula održan sastanak s Miletom Mandićem, potpredsednikom Izvršnog veća AP Vojvodine, i da je dogovoreno da se predstavnici Saveta sastanu s predstavnicima Štrajkačkog odbora najverovatnije u ponedeljak, 2. avgusta, u Novom Sadu. Do tada će biti održan sastanak predsedništva Nacionalnog saveta Rumuna kako bi se izneli predlozi za rešenje nastale situacije. Dragan je dodao da je Nacionalni savet čvrstog stava kada je u pitanju odluka o smeni.