Političari koriste medije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas državne organe da urede zakonsku regulativu koja se tič…

03. Sep 2004

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas državne organe da urede zakonsku regulativu koja se tiče medija, a medije je pozvalo da se klone senzacionalizma i neproverenih informacija koje im plasiraju političari i “interesne grupe”. Povodom jučerašnje presude Opštinskog suda u Novom Sadu, po kojoj novinar Milan Laketić i list “Politika” treba da plate 120.000 dinara odštete za povredu ugleda i časti predsednika gradske vlade Novog Sada Branislava Pomoriškog, NDNV je ocenilo da političari ne snose nikakvu odgovornost za izgovorene reči, već žrtve ostaju jedino mediji i novinari.
“Političari koriste medije za proizvođenje raznoraznih afera, to jest u dnevno-političke svrhe borbe za golu vlast po svaku cenu. Tako je u konkretnom slučaju novinar Laketić u seriji tekstova napisao one podatke i komentare koje su mu dostavili političari, a posledice na sudu je snosio samo on”, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da su se političari na sudu pojavili “samo kao svedoci”, te da su se ogradili od napisa u “Politici”, rekavši da nisu davali nikakve podatke novinaru.
NDNV je ocenilo da mediji često pristaju na “opasnu igru” proizvođenja afera i blaćenja nečijih političkih protivnika i neistomišljenika.
““Tome možemo da zahvalimo i činjenicu da danas u Srbiji, naročito u štampanim medijima, imamo pravu poplavu takozvanih tabloida, koji objavljuju neproverene informacije, nepotkrepljene činjenicama. U trci za tiražom, a često se čini i u trci za zadovoljavanjem potreba određenih interesnih grupa, političkih ili nekih sličnih, mediji objavljuju senzacionalističke i propagandističke informacije koje nemaju veze sa novinarstvom”, ocenjuje se u saopštenju.
NDNV je apelovalo na kolege u medijima da se drže kodeksa profesije i da ne podležu političkim pritiscima, već da im na umu jedino bude ono što im profesija nalaže kao osnovno pravilo: da objavljuju istinite, objektivne i proverene informacije.