Kandidat poziva na linč novinara

Koordinacija novinarskih udruženja BiH optužila je kandidata za gradonačelnika Banjaluke Ljubišu Bucu Kragulja da…

14. Sep 2004

Koordinacija novinarskih udruženja BiH optužila je kandidata za gradonačelnika Banjaluke Ljubišu Bucu Kragulja da je u sinoćnjem predizbornom obraćanju “pozvao na linč pojedinih novinara i medija”. U saopštenju Koordinacije nezavisnih novinarskih udruženja navodi se da je gostujući u sinoćnoj emisiji banjalučke “Simić televizije” Kragulj za “Nezavisne novine” rekao da su “ekspozitura CIA”, dok je za generalnog direktora Radio-televizije Republike Srpske (RT RS) Dragana Davidovića kazao da ga je “postavila međunarodna zajednica da uništi RS”. “Kragulj je i na račun zamenika glavnog i odgovornog urednika ‘Nezavisnih novina’ Mirjane Kusmuk izneo niz gnusnih laži i uvreda”, stoji u saopštenju.
Navodeći da je “zaprepašćena Kraguljevim istupom, jer smatra da je time otvorio lov na glave novinara i urednika ‘Nezavisnih novina’ i direktora RT RS-a”, Koordinacija novinarskih udruženja BiH pozvala je predsednike stranaka koje podržavaju Kraguljevu kandidaturu, a pre svih Srpsku demokratsku stranku (SDS) i Partiju demokratskog progresa (PDP), da se javno ograde od njegovih nastupa.
“Ako to ne učine u naredna 24 časa, Koordinacija novinarskih udruženja BiH smatraće ih direktno odgovornim ukoliko se bilo šta loše dogodi novinarima i urednicima “Nezavisnih novina” i direktoru Rt RS-a”, navodi se u saopštenju.
Koordinacija novinarskih udruženja BiH još je saopštila da je o istupu Kragulja obavestila Regulatornu agenciju za komunikacije i Izbornu komisiju BiH.
Ljubiša Buco Kragulj, vlasnik je banjalučkog “BIG radija”, a njegovu kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima podržalo je osam srpskih političkih stranaka.