Novinaru “Pregleda” prećeno smrću

Novinaru beogradskog ekonomskog dnevnika “Pregled” Slobodanu Rakoviću valjevski preduzetnik Aleks…

28. Oct 2004

Novinaru beogradskog ekonomskog dnevnika “Pregled” Slobodanu Rakoviću valjevski preduzetnik Aleksa Zekanović pretio je danas smrću. Na fono snimku telefonskog razgovora, koji su objavili Radio Valjevo i Radio Patak u svojim udarnim informativnim emisijama, a u koji je uvid imala i agencija Beta, jasno se čuje kada Zekanović kaže Rakoviću “da će biti mrtav ako i jedan metar uđe u njegov posed”. Uz niz uvreda i psovki, Zekanović takođe poručuje Rakoviću da njegova imovina “više nije državna prćija” o kojoj se može pisati kako ko hoće.
U izjavi za Betu, Slobodan Raković kaže da pretpostavlja da su povod za Zekanovićeve pretnje tekstovi o načinu privatizacije VIK-a i tome da grupi od 23 radnika te kompanije ni do danas nije isplaćen novac za socijalni program, koji je Vlada Srbije na račun VIK-a uplatila u julu.
Slobodan Raković je o današnjim pretnjama Alekse Zekanovića obavestio valjevski SUP, tražeći zaštitu, kao i Udruženje novinara Srbije (UNS), čiji je dugogodišnji član. Raković (1948) bio je dugogodišnji novinar RTS-a i urednik TV studija u Valjevu, a smenjen je odlukom nadležnih u nacionalnoj televiziji posle 5. oktobra 2000. godine. Nedavno je dobio sudski spor pred Opštinskim sudom u Valjevu, a presudom je naloženo njegovo vraćanje na posao uz isplatu zaostale zarade. U međuvremenu se zaposlio u beogradskom privrednom dnevniku “Pregled”.