Isakov tuži “Novosti”

Predsednik Reformista Vojvodine Mile Isakov tužio je “Večernje novosti”, koje su objavile delove ruko…

14. Jun 2005

Predsednik Reformista Vojvodine Mile Isakov tužio je “Večernje novosti”, koje su objavile delove rukopisa njegove knjige, kako tvrdi, bez ovlašćenja i dozvole. Kao odštetu zbog navodne povrede autorskih prava traži 510.000 dinara. Isakov u tužbi objašnjava da je autor knjige “ParaDOS”, koja se priprema za izdavanje. Kaže i da je tekst dostavio Kompaniji “Novosti” kako bi se dogovorio oko njenog eventualnog izdavanja, a ne zbog objavljivanja u dnevnom listu.
Sredinom aprila, prema tužbi, “neovlašćeno, nepotpuno i u izmenjenoj formi” objavljeni su delovi knjige pod naslovima “Mogao se uzimati samo na kašičicu” i “Kosovo mu došlo glave”.
Međutim, da li su delovi knjige objavljeni kako tvrdi Mile Isakov, proceniće javnost, a presudiće sud.
– Imali smo najavu advokata bivšeg kolege i prijatelja i bivšeg lidera DOS da će nas tužiti zbog “neovlašćenog korišćenja teksta”. Zaprepašćen sam tužbom Isakova, jer za objavljivanje nekoliko naslova iz njegovog rukopisa dogovorili smo se on i ja. Lično. Telefonski. Prijateljski. Ako Isakov sada misli da nadoknadi slabu prodaju knjige uzimanjem harača od “Novosti” – ovo je onda dno profesionalne i političke etike. Ovo je sramno! Jedva čekam da se pojavimo na sudu i “izravnamo” račune! Sve što sud presudi, Isakov će dobiti. Ali, mimo paragrafa, postoji i reč, i obraz, i moral, i prijateljstvo, i poznanstvo, i zajedničke bitke! Nije valjda da je i Isakov, koga sam cenio, došao do pozicije da naplaćuje od novina svoje promašene spise i ideje – izjavio je Manojlo Vukotić, glavni urednik i generalni direktor Kompanije “Novosti”.