I Kostreš podržao inicijativu NDNV

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš podržao je danas inicijativu Nezavisnog društva novinara Vojvodine d…

21. Jun 2005

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš podržao je danas inicijativu Nezavisnog društva novinara Vojvodine da se 11. juli, kada se obeležava desetogodišnjica zločina u Srebrenici proglasi danom žalosti u Srbiji, i najavio da će pokrajinski parlament raspravljati o deklaraciji o osudi zločina u Srebrenici.  “Što se mene lično tiče, ja ću dati podršku inicijativi Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i očekujem da će Izvršno veće Vojvodine doneti odluku da se proglasi Dan žalosti u Vojvodini”, rekao je Kostreš agenciji Beta.
NDNV je prošle sedmice Savetu ministara SCG, Vladi Srbije i Izvršnom veću Vojvodine upuilo inicijativu da se 11. juli proglasi danom žalosti u SCG. Kostreš je najavio da će se na dnevnom redu Skupštine Vojvodine 30. juna naći deklaracija o osudi ratnih zločina, naročito zločina u Srebrenici.
“Činjenica da Skupština Srbije nije usvojila deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici govori o tome kakvo je stanje u republičkoj administraciji i kakav je njihov odnos prema genocidu koji je izvršen u Srebrenici”, ocenio je Kostreš.
Ocenio je da se moramo suočiti sa zločinima koji su izvršeni u ime Srbije, “sa najvećim zločinom na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata”.
“Moramo se suočiti sa činjenicom da je u Srebrenici učinjen genocid i da je jedno lice po presudi za genocid i osuđeno pred Haškim tribunalom. Kako sada stvari stoje, jasno je da su u tom genocidu učestvovali i delovi režima Slobodana Miloševića. Što pre počnemo da se suočavamo sa ovim činjenicama, pre ćemo izaći iz problema u kojima se Srbija nalazi”, rekao je Kostreš.