Mediji, manjine i stereotipi

Većinski mediji u Srbiji probleme manjina prate sporadično i uglavnom folkloristički sa uvreženim stereotipima, re…

25. Jun 2005

Većinski mediji u Srbiji probleme manjina prate sporadično i uglavnom folkloristički sa uvreženim stereotipima, rekla je novinarka Radija Slobodna Evropa Žužana Serenčeš. Ona je to izjavila na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) o manjinama u medijima pod simboličnim nazivom “Da li manjine samo igraju i pevaju?” koja je sinoć održana u okviru ciklusa “Mediji i antimediji” na Otvorenom univerzitetu u Subotici.
Pitanje iz naziva tribine je, kako je rekao predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić pozajmljen od književnika Lasla Vegela koji je u jednom intervjuu rekao da bi stranac po programu televizije Novi Sad mogao zaključiti da manjine samo igraju i pevaju i da nemaju probleme. Na pitanje da li se nešto promenilo, književnik Laslo Vegel je odgovorio da nije i da do promena u odnosu medija prema manjinama ne može biti bez promene kulturnog koda većine.
On je istakao da mediji, pogotovo žuta štampa prikazuju manjine kao nešto strano i sumnjivo kroz šovinističku i ksenofobičnu sliku.
“Problem je što žuta štampa u drugim zemljama ima veliki tiraž i mali uticaj, dok je kod nas uticaj žute štampe jednak velikom tiražu”, rekao je Vegel.
Žužana Serenčeš je ukazala na ozbiljna istraživanja koja ukazuju na veliku etničku distancu u Vojvodini i da ne postoji zainteresovanost za probleme manjinskih nacionalnih zajednica. Kao posebno značajno otvoreno je pitanje prenosa osnivačkih prava manjinskih medija na nacionalna veća, odnosno uticaja politike na njihovu uređivačku politiku.