Protest zbog presude novinaru

Nekadašnji urednik “Hronike za Zemun” Dragan Stojković dužan je da funkcioneru SRS Draganu Todoroviću

19. Oct 2006

Reading Time: < 1 minute

Nekadašnji urednik “Hronike za Zemun” Dragan Stojković dužan je da funkcioneru SRS Draganu Todoroviću plati 500.000 dinara za “pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda” i sudske troškove od 310.000 dinara, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).
Tu presudu Četvrti opštinski sud doneo je 3. aprila ove godine, a Stojkoviću je dostavljena posle sedam i po meseci, navodi UNS i ističe da je neprihvatljivo da novinar bude kažnjen zbog teksta u kome postupke stranačkog obezbeđenja dovodi u vezu sa čelnicima političke partije i javno ih kritikuje.
Udruženje je protestovalo zbog te, do sada najveće kazne izrečene nekom novinaru u Srbiji i uvažio očekivanje da će ta presuda biti ozbiljno preispitana.
UNS je naveo da je Stojković u tekstu od 21. septembra 2002. godine “Kad mama kaže da je optuženi bolestan” u “Hronici za Zemun” kritikovao sud zbog sporosti u slučajevima oduzimanja kamere ekipi TV “Mreže” i fizičkog napada na Zemunca Branka Munjiza, za šta su okrivljeni telohfanitelji čelnika SRS.
Stojković je u tekstu naveo da je “prošlo više od dve godine od kako su članovi radikalskog obezbeđenja, izvesni Gavrilović i Gavranov, novinarima ekipe TV `Mreža` iz ruku oduzeli televizijsku kameru i odneli je u sedište svoje `otadžbinske uprave` sa obećanjem da će je vratiti, samo da njihovi šefovi pogledaju šta su to oni snimili”.

Print Friendly, PDF & Email