Protest zbog presude novinaru

Posted on by admin

Nekadašnji urednik “Hronike za Zemun” Dragan Stojković dužan je da funkcioneru SRS Draganu Todoroviću plati 500.000 dinara za “pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda” i sudske troškove od 310.000 dinara, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).
Tu presudu Četvrti opštinski sud doneo je 3. aprila ove godine, a Stojkoviću je dostavljena posle sedam i po meseci, navodi UNS i ističe da je neprihvatljivo da novinar bude kažnjen zbog teksta u kome postupke stranačkog obezbeđenja dovodi u vezu sa čelnicima političke partije i javno ih kritikuje.
Udruženje je protestovalo zbog te, do sada najveće kazne izrečene nekom novinaru u Srbiji i uvažio očekivanje da će ta presuda biti ozbiljno preispitana.
UNS je naveo da je Stojković u tekstu od 21. septembra 2002. godine “Kad mama kaže da je optuženi bolestan” u “Hronici za Zemun” kritikovao sud zbog sporosti u slučajevima oduzimanja kamere ekipi TV “Mreže” i fizičkog napada na Zemunca Branka Munjiza, za šta su okrivljeni telohfanitelji čelnika SRS.
Stojković je u tekstu naveo da je “prošlo više od dve godine od kako su članovi radikalskog obezbeđenja, izvesni Gavrilović i Gavranov, novinarima ekipe TV `Mreža` iz ruku oduzeli televizijsku kameru i odneli je u sedište svoje `otadžbinske uprave` sa obećanjem da će je vratiti, samo da njihovi šefovi pogledaju šta su to oni snimili”.

Leave A Response