Knjiga o suđenju za ubistvo Đinđića

Prva knjiga trilogije “Proces KP 5/03” o ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića čije su autorke novina

07. Sep 2008

Reading Time: 2 minutes

Prva knjiga trilogije “Proces KP 5/03” o ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića čije su autorke novinarke Politike Dorotea Čarnić i Aleksandra Petrović izaći će iz štapme u sredu, 10. septembra. “Verujemo da je knjiga o suđenju optuženima za ubistvo Đinđića istorijski dokument o Srbiji pocetkom 21. veka i da predstavlja svedočanstvo o svemu što je pratilo taj sudski proces, kao i o jednom vremenu koje je bilo prelomno za istoriju Srbije”, rekle su autorke agenciji Beta.
Knjiga je nastala na osnovu beležaka koje su autorke vodile tokom redovnog izveštavanja sa suđenja optuženima za ubistvo Đinđića i sadrži hronologiju svih dogadaja u vezi sa ubistvom, od 12. marta 2003. godine, kada je Đinđić ubijen, do dana kada je pred Specijalnim sudom izrečena prvostepena presuda.
Knjiga je napisana u tri toma, kao trilogija na više od 1.300 stranica i u njoj se pominje više od 600 imena ljudi koji su na različite načine povezani sa tim događajem. U prvoj knjizi opisani su ubistvo Đinđića, uvođenje vanrednog stanja, akcija “Sablja” i suđenje do marta 2005. godine. Druga knjiga opisuje suđenje do aprila 2007. godine i sve obrte koji su pratili proces do završetka. Treća knjiga sadrži završne reči tužioca, punomoćnika oštećenih, advokata odbrane i optuženih, kao i prvostepenu presudu.
Drugi i treći tom trilogije o ubistvu Đinđića biće predstavljeni na beogradskogm Sajmu knjiga krajem oktobra. Knjiga “Proses KP 5/03” izaći će u izdanju izdavačke kuće DIN Sedma sila i Multinacionalnog fonda kulture.
Za ubistvo Đinđića na po 40 godina osuđeni su bivši pukovnik Državne bezbednosti i komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva. Na višedecenijske kazne osuđeni su i pripadnici JSO-a i članovi zemunskog kriminalnog klana. Izrečeno je ukupno 378 godina zatvorskih kazni. U Palati pravde sutra će početi sednica sudskog veća Vrhovnog suda Srbije po žalbama na prvostepenu presudu optuženima za ubistvo Đinđića.

Print Friendly, PDF & Email