Ozbiljne pretnje redakciji Novosti

Posted on by admin

Redakcija hrvatskog nedeljnika Novosti koji izdaje Srpsko nacionalno veće (SNV), saopštila je danas da celo pre podne prima preteće poruke u kojima se nedvosmileno govori da će na redakciju biti bačena bomba, a urednik izgubiti glavu.

O pretećim porukama putem elektronske pošte i telefona redakcija je obavestila policiju. Preteće poruke Novosti povezuju s jučerašnjim osudama naslovne strane najnovijeg broja tog lista na kojoj su objavljene forografije dva vojna aviona MIG s hrvatskim nacionalnim oznakama uz naslov “Obadva, obadva su pala”.

“Dogodi li se išta od toga (pretnji), odgovornima ćemo smatrati ministra odbrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog štaba Josipa Lucića i predsednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička, koji su juče u saopštenjima i javnim istupima huškali javnost i pozivali na linč članova redakcije, zlonamerno interpretirajući našu naslovnicu”, saopštio je taj list.

List očekuje od predsednika Hrvatske kao vrhovnog komandanta oružanih snaga Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor da “svoje podređene pozovu na odgovornost”.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je danas od vlasti I policije da zaštite redakciju Novosti i ocenilo da to nije primereno društvima evropskih demokratija.

“Ucinak smo videli već jutros. Koordinisana vojna saopštenja mogu se smatrati pretnjom slobodi medija, Novostima i novinarima koji rade u Novostima”, ocenjuje HND u saopštenju.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava uputio je juče protestna pisma Vladi i Saboru zbog naslovne strane Novosti u kojem se, između ostalog, podseća da je “Obadva, obadva su pala” bio usklik hrvatskog vojnika kod Šibenika 21. septembra 1991. prilikom rušenja dva jugoslovenska MIG-a.

“Dok je većina hrvatskih građana bila zaprepašćena padom dva vojna aviona MIG kod Slunja, Novosti su to zabeležile na krajnje dubiozan način”, naveo je HHO u pismu, dodajući da je reč o listu koji se finansira iz državnog budžeta.

Nakon HHO, usledile su reakcije i drugih među njima i Ministarstva odbrane Hrvatske i Generalštaba. Oni su u odvojenim saopštenjima osudili naslovnu stranu Novosti, navodeći da je neprihvatljivo stavljanje u isti kontekst nedavni pad hrvatskih vojnih aviona kod Slunja i neprijateljskih jugoslovenskih aviona koji su razarali Hrvatsku.

Naslovnu stranu Novosti danas su osudili i desničarska Hrvatska stranka prava, ali i Srpski demokratski forum.

Leave A Response