Novinarska udruženja o izjavi Simonovića

Posted on by admin

Novinarska udruženja i asocijacije izrazile su danas duboko neslaganje sa izjavom predsednika Upravnog odbora Asocijacije medija Veselina Simonovića da u izradi medijske strategije ne treba da učestvuju novinarska udruženja, već samo medijske kuće i oni koji su poslovno vezani za medije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Poslovno udruženje Lokal press ocenili su u zajedničkom saopštenju da ta izjava pokazuje nameru menadžera i vlasnika kapitala u medijskoj industriji da kreiraju medijsko zakonodavstvo.

“Medijska strategija treba da bude platforma za celovito normativno uredjenje informativnog prostora, a izjava Veselina Simonovića, glavnog i odgovornog urednika lista Blic, najvažnijeg izdanja kompanije Ringier, kao da pokazuje nameru menadžera i vlasnika kapitala u medijskoj industriji da po svom nahodjenju i interesu kreiraju medijsko zakonodavstvo”, ocenjeno je u saopštenju.

Novinarska udruženja navode da bi bilo skandalozno ako bi država prihvatila te zahteve jer je zaštita javnog interesa jedan od najznačajnijih stubova društva.

“Zato NUNS, UNS, ANEM, NDNV i Lokal press smatraju da se u kreiranje medijske strategije, pored države, novinarskih i poslovnih medijskih udruženja moraju uključiti udruženja gradjana, predstavnici obrazovnih, naučnih i kulturnih ustanova i institucija, ukratko cela medijska publika”, ističe se u saopštenju.

Popustiti namerama medijskih gazda bilo bi, kako se dodaje, isto kao kada bi država uredjenje radnog zakonodavstva prepustila isključivo kapitalu, bez ikakvog uticaja zaposlenih i njihovih sindikata.

“Vlasnicima medijskih kuća mora biti jasno da njihov kapital ne podrazumeva i vlasništvo nad informativnim prostorom, novinarima i drugim medijskim radnicima i medijskom publikom”, navode novinarska udruženja.

Leave A Response