Egereši i NDNV osudili senzacionalizam u pisanju o Temerinu

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić pozvali su danas medije da o međunacionalnim incidentima ne izveštavaju "senzacionalistički"

29. Sep 2011

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić pozvali su danas medije da o međunacionalnim incidentima ne izveštavaju “senzacionalistički” i upozorili da takav pristup može da izazove vrlo teške posledice.

“Apelujem na medije da sa puno pažnje i obazrivosti izveštavaju o incidentima u Temerinu. Veoma je važno da se o njima izveštava, ali je isto tako važno da se ne iznose proizvoljne i neproverene indicije i tumačenja”, rekao je Egereši na konferenciji za novinare.

Dodao je da niko ne sme da “raspiruje strah i paniku” među građanima.

“Ne smemo dozvoliti da ovaj incident koji su izazvale malobrojne ekstremističke grupe i njihovi simpatizeri preraste u nešto drugo. Nikako ne smemo dozvoliti da se ovi incidenti tumače i generalizuju kao sukob i netrpeljivost dve nacionalne zajednice u Vojvodini”, naveo je Egereši.

Gruhonjić je rekao da ga “iritira” činjenica da pojedini političari i deo javnosti medije vide kao glavne krivce za incidente u Temerinu i dodao da u Srbiji ima i medija koji izveštavaju profesionalno o toj problematici.

On je pozvao kolege da o međunacionalnim incidentima u Vojvodini pišu sa dužnom pažnjom i posebnom odgovornošću vodeći računa o tome kako javnost može da reaguje na senzacionalistički pristup.

“Na žalost, postoje i mediji koji o incidentima u Temerinu izveštavaju na oprobani, senzacionalistički način, sa velikim uznemirujućim uredničkim naslovima, koji su potpuno izvučeni iz konteksta članka”, kazao je Gruhonjić.

Pozvao je novinare da se prisete koliko su pojedini mediji doprineli rasplamsavanju sukoba i međunacionalne mržnje na prostoru bivše Jugoslavije i da se, izveštavajući o osetljivim temama, uvek zapitaju “kako bi njima bilo da su u koži građana Temerina”.

Sastanak Egerešija i Gruhonjića održan je na inicijativu NDNV-a.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email