Građanska Vojvodina traži da se otkriju napadači na CK 13

Inicijativa nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ zahteva da se pod hitno otkriju i procesuiraju napadači na novosadski Omladinski kulturni centar CK13, koji su sinoć na ovu ustanovu bacili dva „molotovljeva koktela“.

29. Sep 2011

Reading Time: 2 minutes

Inicijativa nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ zahteva da se pod hitno otkriju i procesuiraju napadači na novosadski Omladinski kulturni centar CK13, koji su sinoć na ovu ustanovu bacili dva „molotovljeva koktela“. Takođe, tražimo da se otkriju i raniji napadači na ovaj kulturni centar, koji je već godinama izložen napadima ekstremista.

„Građanska Vojvodina“ je zaprepašćena činjenicom da do sada nije otkrio počinioce niti jednog od ovih napada, čime se huligani i ekstremisti praktično ohrabruju, te ovaj poslednji bombaški napad možemo posmatrati kao posledicu namerne ili nenamerne državne inertnosti. Podsećamo takođe da je Građanska Vojvodina, uz podršku više od 40 nevladinih organizacije iz cele Srbije, još početkom avgusta uputila otvoreno pismo direktoru policije MUP-a Srbije Miloradu Veljoviću, u kojem smo ga upozorili na napade na CK13 i tražili hitnu policijsku reakciju. Više od mesec i po dana posle, mi nismo dobili nikakav odgovor. Tražimo od Milorada Veljovića da odgovori na naše zahteve za otkrivanjem napadača na CK13 i da pruži svu neophodnu pomoć novosadskom MUP-u da razreši ovaj slučaj.

Smatramo da se ovaj poslednji incident mora čitati i u kontekstu najavljene Parade ponosa, i da se njime šalje surova preteća poruka LGBT populaciji, ali i svim građanima koji ne pripadaju agresivnom nacionalističkom pokretu, koji bi da pogazi sve ono što je različito u ovoj zemlji. To kažemo uzimajući u obzir činjenicu da je Omladinski centar CK13 tokom četiri godine postojanja prepoznat kao institucija koja u svom delovanju neguje poštovanje različitosti, antidiskriminaciju, antihomofobiju, antifašizam, borbu protiv nasilja, borbu za rodnu ravnopravnost, prava manjinskih grupa i poštovanje svih vidova različitosti.

Takođe, ovaj napad moramo posmatrati i u kontekstu incidenata na nacionalnoj koji se dešavaju na teritoriji Vojvodine, a koji upozoravaju da je nacionalistički ekstremizam u usponu.

Građanska Vojvodina postavlja pitanje da li svi ovi incidenti imaju veze sa predizbornom kampanjom koja je praktično već počela u Srbiji.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Centar za regionalizam, Novi Sad

Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin

Gradjanski fond “Panonija”, Novi Sad

HelsinŠki odbora za ljudska prava u Srbiji, Novi Sad-Beograd

NVO “Otvoreni licej”, Sombor

Građanska akcija, Pancevo

Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad

Print Friendly, PDF & Email