Nagrada „Bogavac“ Gruhonjiću i Živkovu

NUNS-ova nagrada "Dušan Bogavac" za hrabrost i etiku pripala je Dinku Gruhonjiću i Ljubomiru Živkovu

24. Oct 2011

Reading Time: < 1 minute

Nagrada Nezavisnog udruženja novinara Srbije „Dušan Bogavac“ za 2011. godinu pripala je istaknutim novinarima Dinku Gruhonjiću i Ljubomiru Živkovu.

Dinko Gruhonjić je šef dopisništva Bete, predsednik NDNV-a i stručni saradnika na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dok je Ljubomir Živkov dugogodišnji kolumnista magazina „vreme“.

Ove godine u užem izboru za nagradu „Dušan Bogavac“ bili su i novinar Dragoljub Petrović, kolumnista Svetislav Basara i karikaturista Marko Somborac.

„Gruhonjić već godinama svojim predanim žurnalističkim angažmanom doslovno živi novinarstvo. I to novinarstvo koje uvažava visoke standarde slobode medija i novinarskog kodeksa“, ističe se u obrazloženju nagrade.

Žiri je zaključio i da u javnoj komunikaciji Dinko Gruhonjić „hrabro promoviše demokratske i antifašističke stavove“.

„Živkov lucidno i satirično ispisuje hroniku (ne)vremena, ili kako bi on rekao ‘saborne propasti’, ne posustajući pred sve nasrtljivijom tabloidizacijom i kretenizacijom medija“, ističe se u obrazloženju nagrade Ljubomiru Živkovu.

Žiri je radio u sastavu Pavel Domonji, Teofil Pančić, Svetozar Raković, Filip Mladenović i Branka Bogavac.

Ceremonija dodele novinarske nagrade „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost održaće se u četvrtak, 27. oktobra 2011. u 12 sati u prostorijama NUNS-a, na II spratu Doma novinara Srbije, ul. Resavska 28.

Print Friendly, PDF & Email