Konkurs za novinarske nagrade u 2011. godini

Konkurs je namenjen za sve novinare štampanih i elektronskih medija, a trebalo bi da budu na temu evropskih integracija ili Procesa stabilizacije i pridruživanja Srbije EU i njihovog uticaja na svakodnevne živote građana građana Srbije.

25. Nov 2011

Reading Time: 2 minutes

Novi mediji, Internet i socijalne mreže, postale su veoma važne u informisanju građana o EU, ocenjeno je danas prilikom objavljivanja konkursa za najbolji medijski prilog o procesu evropskih integracija u Srbiji za 2011.godinu. Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je tradicionalni konkurs prilagođen novim realnostima.

Prema njegovim rečima, istraživanja su pokazala da 26 odsto građana informacije o EU preuzima preko Interneta, a 22 odsto preko socijalnih mreža.

„To su novi izvori za dobijanje informacija o EU zbog čega smo adaptirali naš konkurs. Pored dosadašnjih nagrada uvrstili su nove oblasti, to jest nagrade za internet izveštavanje, interaktivni medijski sadržaj, i socijalne medije“, objasnio je Dežer na konferenciji za novinare, dodajući da ovo ima za cilj da se privuče što više ljudi da se informiše o EU.

On je dodao da je uvedena i specijalna nagrada za rad studenata u vezi EU, o tome kako mladi vide budućnost u EU, i šta smatraju bitnim na tom putu.

Prema rečima Dežera, postoji i nagrada za izveštavanje o evropskim projektima, jer, kako je objasnio, nedostaje spoznaja među građanima da je EU najveći donator Srbije.

Dežer je naglasio da ono što ljude zanima jeste šta se menja u njihovim svakodnevnim životima pristupanjem EU.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević je naglasila da činjenica da je ovaj konkurs postao tradicionalan jasno pokazuje koliko je važan.

Iako građani Srbije podržavaju put u EU, potrebno je da razumeju koje su obaveze na tom putu, rekla je ona i dodala da kroz istraživanja vidimo da postoji jedan drugi način razmišljanja o EU, te da sada više građana podržava sprovođenje potrebnih reformi nego samo članstvo u Uniji.

Delević je ukazala da smo već u fazi kada dominiraju konkretna pitanja u evropskoj integraciji, kao što su konkretni reformski koraci koje treba preduzeti i šta treba učiniti da bi otpočeli pregovori.

Konkurs je namenjen za sve novinare štampanih i elektronskih medija, a trebalo bi da budu na temu evropskih integracija ili Procesa stabilizacije i pridruživanja Srbije EU i njihovog uticaja na svakodnevne živote građana građana Srbije.

U konkursu će učetsvovati medijski prilozi koji su objavljeni u periodu od 1.januara do 1.decembra ove godine.

Nagrade će se dodeljivati za priloge u 10 kategorija:najbolji televizijski izveštaj, najbolji radijski izveštaj, najbolji novinski izveštaj, najbolji prilog u lokalnom mediju, zatim u oblasti malih i srednjih preduzeća, najbolji prilog objavljen na internet mediju, studentski prilog objavljen u štampanom ili elektronskom mediju.

Nagrade će se dodeliti i u kategorijama:najbolji prilog o projektu realizovanom u Srbiji koji je finansirala EU, najbolji interaktivni medijski sadržaj i najbolja stranica na društvenim mrežama.

Rok za podnošenje radova je 1.decembar. Konkurs tradicionalno organizuju Kancelarija za evropske integracije, Delegacija EU i Erste banka, a članovi žirija biće i predstavnici Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Nagrada za dobitnike konkursa je put u Brisel.

Tekst konkursa možete preuzeti ovde.

http://www.seio.gov.rs

Print Friendly, PDF & Email