Ratni huškači u službi države protiv slobode medija

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ smatra da je “naknadna” presuda protiv glavnog urednika E

25. Nov 2011

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ smatra da je “naknadna” presuda protiv glavnog urednika E-novina Petra Lukovića po tužbi ratnohuškačkog novinara Miodraga Popova – nastavak terora nad zdravim razumom i pravdom u zemlji Srbiji. Drakonska kazna zbog teksta objavljenog 2001. godine, po kojoj će Luković morati sledeća 224 meseca da dve trećine svoje plate isplaćuje po ovoj presudi, predstavlja ozbiljan udar na slobodu medija, koji može da se meri sa presudama izricanim po tzv. šešeljevskom zakonu o informisanju, koji je sprovodio sadašnji „proevropski“ političar Aleksandar Vučić.

Dok su se van udara zakona našle vedete Miloševićevog režima, Milovan Bojić, Leposava Milićević, Buba Morina, ali i Marko Milošević i vladika Pahomije, nad Lukovićem i njegovim E-novinama sprovodi se pravosudna tortura, koja je jasno koordinirana sa namerom da se otupi kritička oštrica jednog od retkih medija koji se ne nalazi pod kontrolom istih onih moćnika koji su i devedesetih harali Srbijom. Podsećamo da su E-novine tužili i Emir Kusturica i vladika Filaret.

„Građanska Vojvodina“ ne želi da za ovu promociju nepravde optuži samo pravosudne organe, kako bi to želela aktuelna vlast. Mi uzimamo u obzir činjenicu da su političari urušili pravosudni sistem, kako bi dominirali nad njim, i u tom smislu situacija se nažalost nije promenila u odnosu na devedesete.

“Građanska Vojvodina” upozorava da, za razliku od Lukovića i drugih hrabrih novinara, miloševićevskim poslušnicima ništa ne nedostaje u Srbiji danas – oni su i dalje tzv. ugledni građani. Miodrag Popov ono što je radio tokom devedesetih godina sada sprovodi na mikroplanu – u opštini Apatin, kojom već decenijama vlada Živorad Smiljanić, jedna od “ikona” nesrećnih devedesetih. Popovljeva supruga je vlasnik lokalne televizije i lokalnih novina, a on je neformalni urednik tih medija koji se finansiraju iz opštinske kase u višemilionskom iznosu. Ovi mediji praktikuju isključivo afirmativno novinarstvo kada izveštavaju o predstavnicima vlasti, opet po ugledu na devedesete, a istovremeno kontinuirano prozivaju i “targetiraju” one novinare u Apatinu koji se osmele da kritički izveštavaju o radu lokalne samouprave.

Građanska Vojvodina
Građansku Vojvodinu čine:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Centar za razvoj civilnog društva
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Građanski fond Panonija
Zelena mreža Vojvodine
Građanska akcija Pančevo
Otvoreni licej Sombor
Print Friendly, PDF & Email