Živković: Nema konsenzusa za strategiju za decentralizaciju

Predstavnik Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Nenad Živković izjavio je da nacionalna strategij

25. Nov 2011

Reading Time: 2 minutes

Predstavnik Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Nenad Živković izjavio je da nacionalna strategija za decentralizaciju nije doneta, jer za to ne postoji politički konsenzus.

Živković je sinoć na tribini u Sremskoj Mitrovici rekao da se Nacionalni savet za decentralizaciju poslednji put sastao u aprilu 2010. godine.

Prema njegovim rečima, istraživanja javnog mnenja su pokazala da građani podržavaju proces decentralizacije, iako postoji velika pojmovna “zbrka” oko toga šta je zapravo decentralizacija.

“Decentralizacija je proces od kojeg zavisi nivo kvaliteta života svakoga od nas u svakodnevom životu”, kazao je Živković.

Sociolog Mirko Đorđević ocenio je da oni koji u Srbiji imaju moch zapravo neće decentralizaciju, jer žele da zadrže svoje pozicije.

“Da su strukture u Beogradu na vreme rezonovale na pravi način, ne bismo došli ni u ovu situaciju s Kosovom, koja je bukvalno katastrofalna”, ocenio je Đorđević.

On je okarakterisao kao “apsurdne” najave proglašenja nezavisnosti severa Kosova, ocenivši da bi to značilo ne samo otcepljenje od Albanaca, nego i od Srbije.

Đorđević je nazvao besmislenim optužbe za seperatizam kada je Vojvodina u pitanju i rekao da Vojvodina u tradiciji dugoj više od 250 godina uživa privilegiju da bude pokrajina.

Đorđević je ocenio da Srbija liči na “balkansku ladju u oluji”. “Ova naša lađa pluta, nema nikoga za kormilom i ona ne zanima nikoga, čak ni gusare, jer su ovi domaći već obavili posao”, naveo je Đorđević.

Književnik Laslo Vegel rekao je da je decentralizacija zapravo pitanje kako građani na najbolji način mogu da kontrolišu vlast.

“Očito je da preko centralističkog modela građani ne mogu kontrolisati vlast”, ocenio je Vegel.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su na delu “divlji kapitalizam i prvobitna akumulacija kapitala”, što vodi velikom socijalnom raslojavanju koje na kraju može da proizvede i veliki socijalni bunt u društvu.

Novinar Teofil Pančić rekao je da se i južno od Beograda, a ne samo u Vojvodini, sve češće čuje rečenica: “Sve nam uze Beograd!”

On je ocenio da je još uvek na delu “teror nacionalne i centralizovane države”, čija je osnovna ideja da se upravlja iz jednog centra, a svaka drugačija inicijativa se označava kao “bauk separatizma”.

Pančić je rekao da iza svega u stvari stoji pljačka.

“Iza današnje pljačke stoji pljačka iz ratnih devedesetih godina. Većina današnjih tajkuna zapravo se formirala tokom devedesetih godina uz blagoslov Miloševića”, ocenio je Pančić.

Tribinu je organizovalo Nezavisno drusstvo novinara Vojvodina uz podršku američke fondacije NED.

Beta

Print Friendly, PDF & Email