Tribina – Centripetalno-centrifugalno

Tribina – Centripetalno-centrifugalno – (Sve što ste hteli da znate o decentralizaciji, a niste smeli da pitate!) održaće se Centru za kulturnu dekontaminaciju, u četvrtak, 2. februar 2012, sa početkom u 19,00 časova

26. Jan 2012

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za kulturnu dekontaminaciju

pozivaju vas da budete sa nama

Tribina

– Centripetalno-centrifugalno –

(Sve što ste hteli da znate o decentralizaciji, a niste smeli da pitate!)

Učestvuju:

Mirko Đorđević, publicista
Milan Marinković, publicista
Srđan V. Tešin, književnik
Nenad Živković, urednik časopisa “Decentralizator”

Moderator:

Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV

Centar za kulturnu dekontaminaciju, Paviljon Veljković, Birčaninova 21, Beograd

Četvrtak, 2. februar 2012, sa početkom u 19,00 časova

 

O TRIBINI

Ta skupa reč decentralizacija, koje su nam pune uši poslednjih godina, tako je pogodna za različite oblike manipulacije. Kao i u mnogim drugim važnim stvarima, i u ovom slučaju i mediji i intelektualci ostali su dužni građanima da pojasne o čemu se tu radi. U kojoj meri je kompleksna politička i ekonomska situacija posledica centralizovane države? Zašto se političke i druge elite suštinski protive tom procesu? Koliko je važeći Ustav Srbije kočnica decentralizaciji i da li je zbog toga potrebno izvršiti njegovu izmenu? Da li u politici, kao i u fizici, važi zakonitost da centripetalna sila produkuje centrifugalnu? Da li će na kraju centar pojesti samoga sebe? Kako proces decentralizacije vidimo u kontekstu evropskih integracija?

 

O PROJEKTU

Decentralizacija je proces kojeg u Srbiji prati izuzetna konfuzija u javnosti, i samim tim proces koji je pogodan za različite oblike manipulacije od strane političkih i drugih elita. Mediji u tom procesu u nedovoljnoj meri obavljaju svoju ulogu društvenog korektiva, a uzroci tome su centralizacija medijske scene, politički uticaj na medije, ali i nedovoljna senzibilisanost urednika i novinara za ovaj proces i njegove vrednosti.

Prema nedavno objavljenom istraživanju BBC-a, mediji u Srbiji u izveštavanju o evropskim integracijama, među kojima je i proces decentralizacije, malo pažnje posvećuju temama koje utiču na svakodnevni život građana. Oni uglavnom prenose izjave političara i prate zvanične sastanke. Građani se, kako veli ovo istraživanje, žale da mediji “stalno vrte iste priče i iste ljude”, a da ne objašnjavaju ono što se dešava i kako to utiče na život ljudi. Činjenica je da građani ne razumeju kako se pitanje evropskih integracija, među kojima važno mesto zauzima decentralizacija odnosi na njihov život, za šta svakako veliku odgovornost snose sami mediji.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine serijom tribina želi da podigne nivo svesti o značaju procesa decentralizacije za život građana, a u svrhu osnaživanja procesa decentralizacije Srbije u skladu sa procesima evrointegracija i evropskim iskustvima.

Projekat je podržao National Endowment for Democracy.