ODBIJENA TUŽBA PROMOTERA NACIZMA

Građanska Vojvodina obraća pažnju javnosti da je fašizam u Srbiji, koji je poslednjih dana doživeo „uspehe“ premlaćivanjem turista iz Hrvatske u Novom Sadu i Rumi i demoliranjem njihove imovine, pretrpeo novi poraz na sudu.

29. Jan 2012

Reading Time: 2 minutes

Građanska Vojvodina obraća pažnju javnosti da je fašizam u Srbiji, koji je poslednjih dana doživeo „uspehe“ premlaćivanjem turista iz Hrvatske u Novom Sadu i Rumi i demoliranjem njihove imovine, pretrpeo novi poraz na sudu.

Dok se Goran Davidović Firer, već osuđivani vođa zabranjene organizacije Nacionalni stroj nalazi u Italiji, u bekstvu od novih suđenja koja ga očekuju u Srbiji, promoter njegove knjige i programa ove nacističke organizacije Dalibor Bubnjević izgubio je 13. januara 2012. pred Višim sudom u Zrenjaninu spor protiv novinarke lista „Blic“ Ane Lalić.

Bubnjević je, nazivajući u tužbi sebe „intelektualcem i humanistom“, tužio novinarku zato što je prenela saopštenje Građanske Vojvodine zbog njegovog imenovanja kao promotera nacista u Upravni odbor Radiotelevizije Vojvodine aprila 2011. Bubnjević, koji je i glavni urednik lista “Zrenjanin”, na taj način je dao svoj prilog istoriji beščašća i pokazao koliko mu je stalo do novinarstva i do kolegijalnosti: kao urednik tužio je – novinarku?!

Protestu Građanske Vojvodine protiv imenovanja Bubnjevića kasnije se pridružilo 40  vodećih nevladinih organizacija iz cele Srbije i Strukovni sindikat radnika Radiotelevizije Vojvodine.

Kako je sam Bubnjević naveo u tužbi, ambasada SAD Beogradu otkazala mu je zbog ovog skandaloznog imenovanja promotera nacizma studijski boravak u SAD.

Ponovo se postavlja pitanje šta čeka Savet RRA i zbog čega ne primeni Zakon o radiodifuziji i ne smeni Bubnjevića iz Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine. Takođe, postavlja se pitanje šta čeka Skupština Vojvodine i zašto ne smeni Bubnjevića sa mešta člana Saveta Tehničkog fakulteta? Da li možda Bubnjević uživa podršku određenih pokrajinskih političara?

Građanska Vojvodina uz ovo saopštenje dostavlja fotografije Dalibora Bubnjevića dok promoviše i prodaje knjigu i u njoj sadržan genocidni program zabranjene organizacije Nacionalni stroj, kao i autora knjige i negovih saboraca u nacističkim uniformama i sa nacističkim obeležjima.

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za razvoj civilnog društva
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Građanska akcija
Panonija
Otvoreni licej
Zelena mreža Vojvodine
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Print Friendly, PDF & Email