NDNV: UNS da se izvini Lukoviću i E-novinama

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je u najmanju ruku neukusno to kako pojedina novinarska udruženja i bivši ratnohuškački novinari iskorišćavaju tešku situaciju u kojoj se nalaze zaposleni na TV Avala, reklamirajući svoju sveže navučenu jagnjeću kožu

05. Feb 2012

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je u najmanju ruku neukusno to kako pojedina novinarska udruženja i bivši ratnohuškački novinari iskorišćavaju tešku situaciju u kojoj se nalaze zaposleni na TV Avala, reklamirajući svoju sveže navučenu jagnjeću kožu. Verovatno smatraju da će ovim jeftinim demagoškim potezima doprineti da se zaboravi njihova sramna uloga koju su imali tokom devedesetih godina, a koju suštinski obavljaju i danas.

Saopštenje koje je Udruženje novinara Srbije izdalo pre nekoliko dana, a u kojem se navodi da je Miodrag Popov podržao akciju pomoći kolegama sa TV Avale, sigurno će ući u anale besramnosti i bešćutnosti. U ovom saopštenju se navodi da će Miodrag Popov darivati štrajkačima 12.500 dinara koje prima na osnovu sudske presude donete protiv Petra Lukovića, urednika E-novina. Podsetimo da se Popovljeve “ratne reportaže” ušle u anale ratnohuškačkog novinarstva i da i danas izazivaju jezu kod građana koji su imali prilike da ih gledaju i slušaju tokom devedesetih godina. Podsetimo i da je na osnovu njegove tužbe donesena sramotna, drakonska presuda po kojoj se Lukoviću, jednom od retkih doslednih antiratnih novinara u Srbiji, oduzima 2/3 minimalne plate tokom 224 meseca i uplaćuje na račun Popova.

Činjenica da je ovo saopštenje poslato i na mejl redakcije E-novina može se čitati jedino kao iživljavanje nad redakcijom i Lukovićem i uživanjem u političkoj i pravosudnoj kampanji koja se vodi protiv njih. UNS se navodno zalaže za slobodu izražavanja, ali sada zapravo pokazuje svoje pravo lice, odnosno podržava gušenje jednog od retkih medija u Srbiji koji se ne pravi da se krvave devedesete zapravo nisu ni desile. Što i ne treba da čudi s obzirom da su u najužem rukovodstvu tog udruženja „novinari” koji su se, kao i Popov, „proslavili” svojim „ratnim izveštavanjem”.

Zahtevamo od UNS-a da se javno izvini Petru Lukoviću i redakciji E-novina. NDNV smatra da bez procesa lustracije Srbija ne može očekivati ništa lepo u budućnosti. Zalažemo se za lustraciju ratnohuškačkih novinara, ali i za njihovu krivičnu odgovornost pred Sudom za ratne zločine Republike Srbije.

NDNV

Print Friendly, PDF & Email