Novinarke traže kvotu u rukovodstvima medijskih kuća

Više od 350 nemačkih novinarki zatražilo je u otvorenom pismu upućenom glavnim urednicima, izdavačima novina i šefovima radio i televizijskih stanica, uvođenje kvote od 30 odsto za žene na rukovodećim mestima u medijima.

01. Mar 2012

Reading Time: 2 minutes

Više od 350 nemačkih novinarki zatražilo je u otvorenom pismu upućenom glavnim urednicima, izdavačima novina i šefovima radio i televizijskih stanica, uvođenje kvote od 30 odsto za žene na rukovodećim mestima u medijima.

Sada je među glavnim urednicima 360 nemačkih dnevnih i nedeljnih novina dva odsto žena. Od 13 glavnih urednika nemačkih radio i tv stanica u javnopravnom vlasništvu, samo su tri žene.

Na posebno otvorenoj internet stranici novinarke su objavile sadržaj pisma koje počinje rečima glavnog urednika privrednog dnevnika Handelsblat Gabora Štajngarta da “žene nisu problem, nego rešenje” i njegovom najavom da će u ovoj novini obezbediti kvotu za žene.

“Vreme je da se nešto promeni. Tražimo da se na najmanje 30 odsto vodećih pozicija u redakcijama u narednih pet godina nađu žene i to na svim nivoima. Hoćete li uspeti to?”, piše u pismu.

Potpisale su ga, između ostalih, najuglednije nemačke novinarke tv novinarka i voditeljka Ana Vil, Sandra Majšberger, Frauke Ludevig, glavne urednice feminističkog dnevnika Ema, dnevnog lista Tagescajtung i Radija Berlin-Brandenburg Alis Švarcer, Ines Pol i Dagmar Rajm i jedna od najpoznatijih tv reporterki, novinarka RTL-a Antonija Radoš.

Prema navodima Nemačkog udruženja novinara, žene su danas više od polovine mladih koji ulaze u novinarsku profesiju.

Na internet stranici ostavljena je i mogućnost da kolege – muškarci, šefovi medija kojima je otvoreno pismo upućeno, postave i svoje odgovore.

Većina glavnih urednika koji su do sada odgovorili na otvoreno pismo, piše o tome da inicijativu načelno podržavaju i već godinama rade a uspostavljanju ravnoteže muškaraca i žena na vodećim pozicijama u svom mediju.

Neki su, međutim, imali da ponude i konkretne rezultate. Šef časopisa Geo Peter Matijas Gede naveo je da su žene na osam od deset vodećih pozicija u redakciji. Traženu kvotu već su odavno premašili i listovi Berliner cajtung i Frankfurter rundšau, saopštio je šef te dve novine Uve Forketer.

Glavni urednik internet izdanja dnevnika Zidojče cajtug Štefan Plehinger naveo je da je u ovoj redakciji osam muškaraca i pet žena na rukovodećim pozicijama i istakao da se ne zalaže samo za to da žene budu na rukovodećim pozicijama u medijima.

“Šarolikost u redakcijama koju smatram neizmerno važnom, znači da najviše lestvice karijere nisu rezervisane samo za one u malo poznijim godinama, nemačkog porekla, heteroseksualce, iz dobre kuće, koji su završili studije, venčani su ili su na drugi način konformistički uklopljeni. Već i iz ekonomskih razloga je to važno, jer ćemo se u protivnom udaljiti od života. A on je mnogo šareniji nego što su mnoge nemačke redakcije”, napisao je Plehinger.

U Nemačkoj se poslednjih godina diskutuje o tome da li zakonski treba da se uvede obavezna kvota za žene u nizu zanimanja. Nju su – u visini od 30 do 40 odsto, uvele skoro sve vodeće političke stranke.

Ni u samoj vladi kancelarke Angele Merkel, koja ima 14 članova i od toga šest žena, nema slaganja da li na uvođenje kvote za žene treba da se zakonski obavežu i vodeća nemačka preduzeća.

Slične rasprave vode se i o vodećim pozicijama u nizu profesija, pre svega u onima u kojima su pretežno zaposlene žene, kao što su zdravstvo ili obrazovanje.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email