NDNV: Peter Knezi da se izvini novinaru RTV-a

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje odluku predsednika opštine Bečej Petera Knezija da novinaru Radio-televizije Vojvodine Nenadu Jovićeviću zabrani ulazak u zgradu Skupštine opštine Bečej. On je onemogućen da izveštava sa sednice na kojoj su opštinski odbornici razmatrali bezbednosnu situaciju u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu

06. Mar 2012

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje odluku predsednika opštine Bečej Petera Knezija da novinaru Radio-televizije Vojvodine Nenadu Jovićeviću zabrani ulazak u zgradu Skupštine opštine Bečej. On je onemogućen da izveštava sa sednice na kojoj su opštinski odbornici razmatrali bezbednosnu situaciju u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu.

Ovu zabranu smatramo atakom na slobodu medija, i ona najbolje svedoči o tome kako predstavnici vlasti doživljavaju novinare i ulogu medija u društvu danas.

NDNV zahteva od Knezija da se izvini novinaru Jovićeviću i da mu omogući nesmetan rad. Istovremeno, izražavamo strepnju da je ovaj slučaj samo najava raznih pritisaka na novinare i medije, koje će se – sva je prilika – umnožiti za vreme predizborne kampanje, kada ona i formalno počne. Pozivamo, takođe, novinare na međusobnu solidarnost, jer jedino na taj način možemo da se odupremo sve jačim pristicima.

Naše udruženje će tokom narednih meseci, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, monitorovati sve slučajeve ugrožavanja novinara i medijskih sloboda u Vojvodini, s posebnim akcentom na zbivanja na nivou lokalnih samouprava. Istovremeno, istraživaćemo i medije, odnosno analizirati način izveštavanja tokom predizbornog procesa.

Print Friendly, PDF & Email