RSF: 2011. – godina nasilja bez presedana nad net-građanima

Posted on by admin

PARIZ, 12. marta 2012. (Beta-AFP) – Prošla godina “ostaće godina nasilja bez presedana” prema aktivistima na internetu, sa pet mrtvih i više od 200 uhapšenih, ukazuju danas Reporteri bez granica (RSF) u izveštaju o neprijateljima interneta.

Građani koji su aktivni na internetu, bili su “2011. godine u središtu političkih promena koje su pogodile arapski svet. Oni su zajedno sa novinarima pokušali da cenzuru drže pod kontrolom, ali su zauzvrat platili visoku cenu”, saopštila je ta organizacija za slobodu štampe sa sedištem u Parizu.

Za Reportere bez granica “2011. ostaće godina nasilja bez predsedana nad građanima na internetu”. “Pet je ubijeno dok su učestvovali u misiji obaveštavanja”, dodaje se u saopštenju.

“Više od 200 blogera je uhapšeno u 2011. godini što je više za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu”, dodaje organizacija RSF i napominje da je samo u Siriji do sada pritvoreno više od 120 blogera.

Povodom Međunarodnog dan borbe protiv cenzure na internetu koji su RSF ustanovili 2008. u znak podrške slobodnom internetu dostupnom svima, ta organizacija i Gugl dodeliće nagradu za net-građanina.

Bahrein i Belorusija ušli su ove godine na listu zemalja “neprijatelja interneta” koju su napravili RSF, dok su Venecuela i Libija skinute sa liste “nadgledanih zemalja” gde se, međutim, i dalje nalazi Francuska kojoj su se 2012. pridružile Indija i Kazahstan.

U izveštaju za 2012. godinu o neprijateljima interneta, RSF ističu da “promene na listi odslikavaju nedavni razvoj slobode informisanja na internetu”.

Bahrein i Belorusija pridružile su se tako Saudijskoj Arabiji, Mjanmaru, Kini, Severnoj Koreji, Kubi, Iranu, Uzbekistanu, Siriji, Turkmenistanu i Vijetnamu, zemljama u kojima su česti problemi sa pristupom i blokadama interneta, ali i sa propagandom, ističu RSF.

Organizacija ukazuje i na postojanje jaza “između nadgledanja i filtriranja” za korisnike koji se služe internetom u cilju odbrane građanskih prava i slobode govora.

Međutim, paralelno sa nasiljem u diktaturama, “takozvane demokratske zemlje nastavljaju da popuštaju bezbednosnim tendencijama ili preduzimaju disproporcionalne mere za zaštitu autorskih prava”.

“Pritisak raste na tehničke posrednike koji se u nekim zemljama ohrabruju da budu policija na internetu. Društva za nadgledanje postaju novi plaćenici prave trke u naoružanju na internetu”, dodaju RSF.

Na listi zemalja koje se nadgledaju, jesu Tajland, Australija, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Eritreja, Francuska, Indija, Kazahstan, Malezija, Rusija, Šri Lanka, Tajland, Tunis i Turska.

Reporteri bez granica takođe ukazuju da su oprezni kad je reč o slobodi informisanja preko interneta u zemljama poput Azerbejdžana, Maroka i Tadžikistana iako one nisu na listama te organizacije.

Leave A Response