“Insajder” zabranjen uputstvom RRA

Posted on by admin

Emisija “Insajder” o novcu namenjenom kosovskim Srbima neće biti emitovana 2. aprila jer je Republička radiodifuzna agencija izdala uputstvo za radio i televizijske stanice u vreme predizborne kampanje.

“Tim obavezujućim uputstvom se maltene zabranjuje emitovanje dokumentarnih programa. Naravno da se to odnosi i na Insajder, jer je Insajder dokumentarno istraživačka emisija”, rekla je za “Blic” autorka serijala Brankica Stanković, koja je ocenila da se radi o sramnoj odluci RRA i državnoj cenzuri. “Da li to znači da u predizbornoj kampanji mediji treba da rade u službi stranaka, a ne građana”, upitala je Brankica Stanković.
Govoreći o serijalu nazvanom “Patriotska pljačka”, ona je navela da se od 1999. godine, u proseku, “iz budžeta troši više od 500.000 evra dnevno za kosovske Srbe, a novac ne odlazi onima kojima je zaista potreban”. “Srbi u enklavama na Kosovu jedva preživljavaju, dok novac dobijaju politički podobni. Uspeli smo da dokažemo da nas predstavnici svih vlada Srbije lažu godinama, jer se pitanje Kosova koristi za bogaćenje pojedinaca. To nije patriotizam, to je pljačka”, izjavila je Brankica Stanković.
U tački 10 uputstva koje je izdala RRA se kaže:
“U toku predizborne kampanje emiteri treba da iz svog programa isključe dokumentarne, igrane, zabavne i slične emisije i filmove u kojima se pojavljuje funkcioner, istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat i da izbegavaju druge oblike indirektne političke propagande u redovnim emisijama. Najave preizbornih mitinga, tribina (glasom ili putem kajrona i sl.) mogu se objavljivati samo u plaćenim terminima i oglasnim porukama.”

Radio 021

Leave A Response