“Insajder” će se ipak emitovati

Emisija "Insajder" ipak će se emitovati na programu TV B92 i tokom predizborne kampanje, jer je RRA pojasnila svoje uputstvo za medije u kome se navodi da se istraživačke emisije poput Insajdera mogu emitovati tokom predizborne kampanje

18. Mar 2012

Reading Time: 2 minutes

Emisija “Insajder” ipak će se emitovati na programu TV B92 i tokom predizborne kampanje, jer je RRA pojasnila svoje uputstvo za medije u kome se navodi da se istraživačke emisije poput Insajdera mogu emitovati tokom predizborne kampanje.

Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije Goran Peković negirao je pisanja pojedinih medija da emisija “Insajder” neće moći da se emituje do izbora, ističući da se radi o emisiji informativnog tipa i da takve emisije mogu da se emituju tokom kampanje. “Apsolutno nije tačno da se Insajder neće moći emitovati pre 7. maja, jer je to emisija informativnog tipa i po našoj klasifikaciji i po klasifikaciji Televizije B92, na kojoj se emituje. A sve informativne emisije mogu, bez problema, da se emituju tokom kampanje”, naglasio je Peković.

On je precizirao da se uputstvom RRA, koje se tiče ponašanja emitera tokom kampanje, u članu 10 propisuje da se stranački funkcioneri, nosioci izbornih lista ili kandidati na tim listama ne mogu pojavljivati u zabavnim, dokumentarnim, igranim i filmskim programima kako bi se zaštitili građani od indirektnog političkog marketinga i humanizovanog predstavljanja političara. “To se naravno ne odnosi na informativne emisije, ali ni na filmove koje su snimljeni pre 20 ili 40 godina, već na ono što je aktuelno i što se sada trenutno snima i dešava”, napomenuo je Peković.

Tako političari, kako je naveo, neće moći da gostuju u emisijama kao što je “Veče sa Ivanom Ivanovićem” ili “Amidži šou” dok traje kampanja. On je kazao da se to, na primer, ne odnosi na emisiju “Piramida” u kojoj su nedavno gostovala dva političara, budući da se takođe radi o emisiji informativnog tipa.

Urednica “Insajdera” Brankica Stanković prethodno je za Blic rekla da se emisija neće emitovati jer je RRA izdala opšte obavezujuće uputstvo za radio i televizijske stanice u vreme predizborne kampanje. “Tim obavezujućim uputstvom se maltene zabranjuje emitovanje dokumentarnih programa. Naravno da se to odnosi i na “Insajder”, jer je “Insajder” dokumentarno istraživačka emisija”, tvrdila je ona.

“Novi serijal se zove ‘Patriotska pljačka’, a odnosi se na Kosovo, odnosno na pljačku građana Srbije pod izgovorom patriotizma. Već sedam meseci Ivan Angelovski, Mirjana Jevtović i Miodrag Čvorović istražuju tu temu i ono do čega smo došli je skandalozno. U proseku se, od 1999. godine do danas, iz budžeta Srbije troši vise od 500.000 evra dnevno, a novac uopšte ne odlazi onima kojima je zaista potreban. Srbi u enklavama na Kosovu jedva preživljavaju dok novac dobijaju oni koji su politički podobni. Mislim da će ovaj serijal izazvati više reakcija i veći šok od serijala o pljački u rudarskom basenu Kolubara. Uspeli smo da dokažemo da nas predstavnici svih vlada Srbije lažu godinama jer se pitanje Kosova koristi za pravo za bogaćenje pojedinaca. To nije patriotizam, to je najobičnija pljačka”, rekla je Brankica Stanković.

U tački 10 uputstva koje je izdala RRA se kaže: “U toku predizborne kampanje emiteri treba da iz svog programa isključe dokumentarne, igrane, zabavne i slične emisije i filmove u kojima se pojavljuje funkcioner, istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat i da izbegavaju druge oblike indirektne političke propagande u redovnim emisijama. Najave preizbornih mitinga, tribina (glasom ili putem kajrona i sl.) mogu se objavljivati samo u plaćenim terminima i oglasnim porukama.”

Radio 021

Print Friendly, PDF & Email