Preminula Verica Barać

Jedna od najvećih borkinja protiv korupcije u Srbiji, Verica Barać preminula je u Beogradu, u 57. godini, posle duge i teške bolesti

19. Mar 2012

Jedna od najvećih borkinja protiv korupcije u Srbiji, Verica Barać preminula je u Beogradu, u 57. godini, posle duge i teške bolesti.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije godinama se istrajno suprotstavljala centrima moći u srpskom društvu, ekonomiji i politici.

Baraćeva se triput borila protiv kancera – prvi put 1996, a drugi put četiri godine kasnije, a nedavno se opaka bolest vratila i treći put.

Prema rečima njenih bliskih prijatelja, poslednja želja Verice Barać je bila da se vest o njenoj smrti objavi nakon sahrane, koja će, takođe po njenoj želji, biti obavljena u krugu porodice.

Verica Barać je poslednji put gostovala na B92 12. decembra prošle godine kada je rekla da je najveći problem u borbi protiv korupcije u Srbiji sprega politike i tajkuna.

Verica Barać je tada bila gost emisije “Hoću da znam”.

Verica Barać rođena je 14. juna 1955. u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je 1980. diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit.

Prvih sedam godina radila je u PKB-u Beograd, a zatim se vratila u Čačak, gde je radila kao pravnik u opštinskom komitetu za urbanizam.

Od 1997. do 2000. bila je javni pravobranilac opštine Čačak.

U vreme vojne intervencije NATO snaga na SR Jugoslaviju, javno je protestovala protiv rata i režima Slobodana Miloševića.

Bila je jedan od lidera Građanskog parlamenta Čačka, a kad se on pod jakim pritiscima vlasti, pocepao, osnovan je 2. septembra 1999.

Građanski parlament Srbije (GPS), kao asocijacija svih građanskih parlamenata udruženih u zajedničku borbu za demokratske promene.

Verica Barać je bila portparol i predsedavajući GPS-a od osnivanja do maja 2003.

Posle oktobarskih promena smenjena je sa mesta opštinskog pravobranioca, iako je opštinska skupština podržala izveštaj o radu te službe.

Bila je poverenik čačanske kancelarije G 17 plus, koja je u Čačku počela sa radom 17. aprila 2000.

Za predsednika Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, koji je formiran u decembru 2001, izabrana je 23. maja 2003.

Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost “Dragoljub Stošić” za 2008, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur.

2010. godine dobila je nagradu “Osvajanje slobode” Fonda Maja Maršićević-Tasić.

Krajem 2011. godine, Verica Barać dobila je nagradu “Vite poziva” koju nevladina organizacija Liga ekspetara LEX dodeljuje na svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama.

IZVOR: B92, BETA, TANJUG