Rasizam u komentaru urednika “Politike”

Posted on by admin

Koalicija za pristup pravdi osuđuje otvoreno rasistički komentar urednika lista “Politika” Ozrena Milanovića “Samo su lopovi revnosni”, objavljen 13. marta u ovom glasilu i zahteva da se autor teksta i odgovorni urednik izvine romskoj populaciji zbog govora mržnje, i tekst uklone sa sajta “Politike”.

Komentarišući krađu bakarnih kablova na pančevackom mostu, Milanović Rome kvalifikuje kao one koji se isključivo bave lopovlukom:

“Kradljivci ove ‘robe’ su gotovo po pravilu, otvoreno treba reći, romske nacionalnosti. … Ništa im, dakle, nije sveto, zaređali su, ne staju! Na meti su oluci, šahtovi, cevi, kablovi, biste, spomenici, saobraćajni znaci, na udaru su mostovi, kapele na grobljima, škole, obdaništa…”

Pored toga, urednik rubrike “Hronika” okrivljuje sudije da, zbog reakcija nevladinih organizacija ne smeju da reaguju. Njegov komentar uklapa se u matricu koja podstiče rasizam, po kojoj su Romi ti koji kradu, uživajući zaštitu NVO i drugih “faktora”, dok se “ogromna sredstva ulažu u njihovu ‘inkluziju’”.

Posebno je skandalozna činjenica da je “Politika”, list u većinskom vlasništvu države Srbije, objavila komentar koji podstiče diskriminaciju i podgreva mržnju prema Romima. Izlišno je komentarisati koliko je ovakvim tekstom prekršen Kodeks novinara Srbije.

Koalicija za pristup pravdi će se povodom ovog slučaja obratiti Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Koaliciju za pristup pravdi cine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Praxis.

Leave A Response