Savetovanje o prаćenju izbora

Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Miloš Rajković založio se danas za donošenje zakona o kablovskim emiterima, kako bi svi elektronski mediji u Srbiji bili u ravnopravnom položaju

27. Mar 2012

Reading Time: < 1 minute

Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Miloš Rajković založio se danas za donošenje zakona o kablovskim emiterima, kako bi svi elektronski mediji u Srbiji bili u ravnopravnom položaju.

Rajković je na okruglom stolu o predizbornom izveštavanju rekao da je 60 odsto Srbije već „u kablu” i dodao da je RRA u više navrata od Ministarstva kulture tražila da izradi zakon o kablovskim emiterima.

„Ako smo uredili eter, moramo da uredimo i kabl, da bi emiteri radili u ravnopravnim uslovima”, ocenio je Rajković.

Govoreći o naknadama koje su emiteri obavezni da plaćaju agencijama za zaštitu autrskih prava SOKOJ i OFPS, on je ocenio da je to „poprilično neodrživo“ i da predstavlja preveliki namet, pogotovo za male medije.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković rekao je da zbog plaćanja naknada SOKOJ-u i OFPS-u preti opasnost da elektronski mediji u Srbiji budu desetkovani, pošto je ta naknada povećana sa sedam na 40 hiljada dinara, a to za male medije predstavlja veliki trošak.

„Argument SOKOJ-a da oni koji ne mogu da plate tu naknadu – ne treba ni da postoje jednostavno nije na mestu, jer nije SOKOJ taj koji treba da zatvara radio i TV stanice po Srbiji“, kazao je Mirković.

Savetovanje o prаćenju izbora u Novom Sadu, organizovano je u saradnji Misije OEBS-a u Srbiji, USAID-a, IREX-a i NDNV-a u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine, 27. marta 2012. godine sa početkom u 12 časova.

Fotografije sa savetovanja pogledajte ovde.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email