RRA u ponedeljak predstavlja prvi krug monitoringa medija

Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Miloš Rajković izjavio je danas da se elektronski mediji u Srbiji do sada ponašaju „vrlo korektno“ u predizbornoj kampanji i da većih kršenja pravila nije bilo

27. Mar 2012

Reading Time: 2 minutes

Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Miloš Rajković izjavio je danas da se elektronski mediji u Srbiji do sada ponašaju „vrlo korektno“ u predizbornoj kampanji i da većih kršenja pravila nije bilo.

Rajković je na okruglom stolu o predizbornom izveštavanju u Novom Sadu rekao da je do sada samo jedna televizijska stanica u centralnoj Srbiji bila usmeno opomenuta zbog načina izveštavanja.

On nije precizirao o kojoj je stanici reč, ali je najavio da će u ponedeljak RRA predstaviti prve rezultate monitoringa medija u predizbornoj kampanji.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju Opšte obavezujuće upustvo za emitere koje je donela RRA, treba verovati da će urednici i novinari poštovati ta pravila, jer su već dovoljno iskusni u predizbornom izveštavanju.

„Ljudi, opustite se i radite svoj posao“, poručio je Rajković prisutnim novinarima i urednicima u Medija centru Vojvodine.

Dodao je da RRA prati i predizborne spotove političkih stranaka pa će javnost biti informisana i o rezultatima tog monitoringa.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić ocenio je da je predizborna kampanja „idealna prilika“ da se pojača pritisak na medije, pre svega kroz ekonomske ucene vezane za novac koji se medijima uplaćuje iz državnog, pokrajinskog ili iz opštinskih budžeta.

Janjić je naveo da je ukupna vrednost medijskog tržišta u Srbiji oko 160 miliona evra, od čega se medijima iz državnih, pokrajinskih ili lokalnih budžeta daje oko 40 miliona evra, odnosno četvrtina ukupnog novca koji cirkuliše medijskim tržištem.

On je ocenio da bi mediji tokom predizborne kampanje trebalo da imaju aktivnij pristup, odnosno da sami postavljaju pitanja političkim strankama kako misle da reše goruće probleme u društvu a ne da samo prate događaje koje organizuju stranke ili prenose njihova saopštenja za javnost.

Prema njegovim rečima, političke stranke tokom kampanje neprestano vrše pritisak na medije, tražeći od njih da objavljuju stranačka saopštenja u kojima zapravo nema vesti.

Direktor Radio Srbobrana Ivica Šmit rekao je da je Opšte obavezujuće uputstvo RRA dovelo u neravnopravan položaj vojvođanske medije, zbog činjenice da se održavaju i pokrajinski izbori, pored lokalnih i republičkih, zbog čega mediji u Vojvodini nemaju dovoljno prostora da odgovore na sve zahteve za političkim marketingom.

Okrugli sto su organizovali OEBS, USAID, IREX i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Galeriju fotografija sa održanog skupa pogledajte ovde.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email