Vlada dala Tanjugu kredit od 17,5 miliona dinara?!

Toliko o sprovođenju Medijske strategije, u kojoj se država “zaklela” da će se „povući iz vlasništva nad medijima” i da će „transparentno” deliti novac iz budžeta medijima. Evo kako glasi današnja vest:

30. Mar 2012

Reading Time: 2 minutes

Toliko o sprovođenju Medijske strategije, u kojoj se država “zaklela” da će se „povući iz vlasništva nad medijima” i da će „transparentno” deliti novac iz budžeta medijima. Evo kako glasi današnja vest:

„Vlada Srbije odobrila je državnoj novinskoj agenciji Tanjug beskamatni kredit od 17,5 miliona dinara za izveštavanje o predizbornoj kampanji i izbornom danu 6. maja.”

Da ironija bude veća, vlada je taj zajam odobrila u četvrtak, na istoj sednici na kojoj je donela mere štednje, koje bi u budžetu trebalo da donesu uštede od 15,7 milijardi dinara.

Kredit je odobren tri dana nakon što je agencija Tanjug to zatražila, a prema ugovoru, rok vraćanja zajma je 31. decembar ove godine. Prema zaključku Vlade, kredit je dodeljen iz privatizacionih primanja budžeta Srbije.

Kao razlog za donošenje odluke o davanju kredita naveden je zahtev Tanjuga mu se odobre sredstva za “izmirivanje rashoda izveštavanja i nabavku opreme, kako bi se u celosti obezbedili adekvatno izveštavanje i pokrivenost video i foto servisom predizborne kampanje i izbornog dana 6. maja”.

Za rad državne novinske agencije svake godine izdvaja se i deo iz budžeta, a u 2011. godini izdvojeno je 216.715.000 dinara.

Država na taj način favorizuje svoju agenciju na štetu dve privatne agencije: Bete i Foneta. Treba li podsećati na vreme zločinačkog Miloševićevog režima, kada je Tanjug preuzeo ulogu ratnohuškačke agencije, na šta čestiti novinari nisu želeli da pristanu, već su osnovali Betu i Fonet? Ali, na to se očigledno zaboravilo, jer svakoj vlasti odgovara poslušničko novinarstvo, a ne profesionalno izveštavanje. A sve to u duhu „Deklaracije o pomirenju” Demokratske stranke sa SPS-om, a u deficiti krivične odgovornosti i lustracije.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email