Mediji pozitivno o političarima u kampanji

Mediji u Srbiji izbore prate kao važan događaj, ali su sadržaji izveštavanja dominantno pozitivni i promotivni, pokazali su rezultati monitoringa medija u predizbornom periodu koji je obavio Biro za društvena istraživanja (BIRODI)

04. Apr 2012

Reading Time: 2 minutes

Mediji u Srbiji izbore prate kao važan događaj, ali su sadržaji izveštavanja dominantno pozitivni i promotivni, pokazali su danas objavljeni rezultati monitorniga medija u predizbornom periodu koji je obavio Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Prema prvom izveštaju Biroa, posmatranje izveštavanja medija od 18. do 31. marta pokazalo je da u mediji u zemlji političare u izbornoj trci ne prate u dovoljnoj meri na kritičan i analitički način, rečeno je na konferenciji za novinare.

“Kada izveštavaju o aktivnostima nosilaca javnih funckija koji su istovremeno i kandidati sa izborima, mediji se suočavaju sa teškoćom da razlikuju praćenje njihovog rada kao zvaničnika i njihovih aktivnosti u kampanji”, rekao je glavni analitičar Biroa
Zoran Gavrilović.

Gavrilović je naveo da istraživanje obuhvata šest televizija (RTS, B92, Pink, Prva, Studio B i TV Vojvodina) pet dnevnih novina (Politika, Blic, Večernje Novosti, Danas i Pravda) i četiri informativna internet portala (B92, Pres, Kurir i Mondo).

“Mi pratimo sve medijske objave, članke i priloge u kojima se pojavljuju vladini funkcioneri, predsednik Srbije i liste stranaka koje se pojavljuju u medijima” rekao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, dvonedeljni monitoring je pokazao da elektronski mediji dopuštaju političarima da promovišu sebe i svoj rad.

Gavrilović je ukazao da je Radio-televizija Srbije kao javni servis po broju objavljenih priloga najviše prati izbornu kampanju, a u 80,2 odsto slučajeva, posmatrani prilozi su imali formu izveštaja sa audio-vizuelnim pokrivanjem.

“Najviše minuta da na pozitivan način predstave svoje predizborne aktivnosti su imale koalicije ‘Pokrenimo Srbiju-Tomislav Nikolić’ 11 odsto, ‘Izbor za bolji život-Boris Tadić’ devet odsto, i Srpska radikalna stranka takođe devet odsto”, rekao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima beogradska televizija B92 ima prostorne umerenosti u predstavljanju stranaka, a Studio B je jedina televizija koja je izborni blok “izbacila” iz centralne emisije vesti.

“Ono što je specifično za Studio B je da nekritički i promotivno govori o radu Gradske uprave. Tokom posmatranog perioda na ovoj stanici su skoro svakodnevno emitovani prilozi kojima se mogu dati epiteti od nekritičnosti do propagande u radu gradske vlasti”, dodao je Gavrilović.

Govoreći o štampanim medijima, Gavrilović je rekao da list “Politika” u najvećoj meri prenosi informacije o posmatranim akterima, i to najviše o Vladi Srbije, a na nivou stranaka najviše su zastupljene SNS i DS.

Biro za društvena istraživanja sprovodi projekat posmatranja medijskog izveštavanja tokom predizborne kampanje u saradnji sa slovačkom organizacojim “Memo 98”.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email