I poljski mediji počinu da naplaćuju svoj sadržaj na netu

U projekt mikro plaćanja za sadržaje na Internetu, nakon dela slovačkih i slovenačkih medija, uključilo se od danas i sedam poljskih izdavača sa 27 nacionalnih i regionalnih listova, 14 magazina, a sa njima i nacionalni javni servis Poljski radio...

18. Jul 2012

Reading Time: < 1 minute

U projekt mikro plaćanja za sadržaje na Internetu, nakon dela slovačkih i slovenačkih medija, uključilo se od danas i sedam poljskih izdavača sa 27 nacionalnih i regionalnih listova, 14 magazina, a sa njima i nacionalni javni servis Poljski radio.

“Jednom registracijom i jednim plaćanjem 4,7 evra mesečno čitaoci dobijaju pristup sadržaju na 42 sajta”, kazala je Veronika Pizano iz kompanije Pijano Medija koju su osnovali slovački mediji kako bi povećali prihode i naplatili deo sadržaja na sajtovima a da istovremeno ne izgube čitaoce.

Među medijima koji su u Poljskoj ušli u taj projekt je i uticajna liberalna Gazeta Viborča ili regionalni listovi Medija Regionalne u britanskom vlasništvu.

Mikroplaćanja su i po ceni i po obimu sadržaja prilagođena konkretnoj zemlji, a u Poljskoj sami mediji odlučuju koliko će ponuditi iz štampanog izdanja dok neki nude članke i analize namenjene baš za taj plaćeni deo.

Za Pijano je Poljska sa 38 miliona stanovnika i sa oko 19 miliona korisnika interneta tržište koje će realnije pokazati kako ovaj sistem malih plaćanja funkcioniše, kazao je direktor Pijano Medija Tomaš Bela.

U projekt plaćenog internet sadržaja u Poljskoj je sam odranije već ušao konzervativni dnevnik Žečpospolita koji je znatno smanjio sadržaje koje postavlja na Internet ili postavio slobodno samo rezime članka, komentara ili analize.

Od danas poljski mediji uključeni u projekt Pijano upozoravaju na tu mogućnost.

U avgustu sistem kreće probno, a deo do sada slobodno pristupnih sadržaja preći će od septembra u plaćeni deo.

Daša Pavlović, dopisnica Bete

Print Friendly, PDF & Email