Zaposleni u TV Čačak traže poništenje privatizacije

Zaposleni na TV Čačak, koji 25 dana štrajkuju zbog neisplaćenih zarada, zatražili su od Agenicje za privatizaciju poništenje privatizacije te medijske kuće, jer većinski vlasnik ne ispunjava obaveze iz kupoprodajnog ugovora, saopštio je danas Štrajkački odbor televizije...

20. Jul 2012

Reading Time: 2 minutes

Zaposleni na TV Čačak, koji 25 dana štrajkuju zbog neisplaćenih zarada, zatražili su od Agenicje za privatizaciju poništenje privatizacije te medijske kuće, jer većinski vlasnik ne ispunjava obaveze iz kupoprodajnog ugovora, saopštio je danas Štrajkački odbor televizije.

Vlasnik televizije, čačanski biznismen Zoran Bojović duguje zaposlenima pet plata, a prema podacima SSO ukupna dugovanja televizije iznose oko 28 miliona dinara.

Štrajkački odbor u saopštenju navodi se da Bojović ni posle 25 dana štrajka nije ponudio nikakvo konkretno rešenje već je na zajedničkom sastanku sa zaposlenima ponudio “neubedljiva obećanja” i tražio da se štrajk prekine, što su radnici odbili.

Odbor ističe da su zaposleni na TV Čačak dobili podršku od rukovodstva Grada, koje je izrazilo spremnost da gradska skupština u narednom periodu inicira i podrži donošenje određenih zakonskih rešenja koja bi omogućila da grad povrati osnivačka prava nad medijima.

Štrajkački odbor TV Čačak ocenjuje da je ta televizija samo jedna u nizu neuspešno privatizovanih medijskih kuća u Srbiji i pozvao medijske kuće koje su u sličnoj situaciji da im se pridruže, kako kažu, u borbi za pravo građana širom Srbije na objektivno lokalno i regionalno informisanje.

“Poslednji je čas za preispitivanje ove i sličnih privatizacija medija. U suprotnom, ugasiće se mnoge medijske kuće koje postoje već decenijama i tako će se Srbija i u oblasti medija svesti na Beograd i okolinu” navodi se u saopštenju.

Štrajk svih zaposlenih na TV Čačak pocceo je 25. juna zbog neisplaćenih zarada i doprinosa za februar, mart, april, maj i jun 2012. godine.

Zaposleni na toj televiziji poštuju minimum procesa rada i na TV se emituje serijski, filmski i komercijalni program, kao i obaveštenja od javnog značaja.

TV Čačak ima ukupno 26 stalno zaposlenih radnika i četiri honorarna saradnika. Ta TV je osnovana 1999. godine kao opsstinsko javno preduzeće, a privatizovana je 2009. godine kada je na aukciji zvanično kupio Miloš Bojović koji je tada bio učenik četvrtog razreda čačanske gimnazije, a kasnije je vlasništvo nad TV preuzeo njegov otac, čačanski biznismen Zoran.

U vlasništvu porodice Bojović su i nedeljnik “Čačanski glas” i Radio Čačak, čiji zaposleni ne štrajkuju.

Beta

Print Friendly, PDF & Email