Osuđen zbog uvreda na račun ekstremiste

Sudska presuda bez presedana po tužbi Lasla Torockaja, ekstremiste kojem je bio zabranjen ulazak u Srbiju: sud presudio je da je Torockai uvređen?!

26. Jul 2012

Reading Time: 2 minutes

Povremeni saradnik više listova na mađarskom jeziku Laslo Šaš (69) javio se na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana pošto nije imao novca da plati 150.000 dinara na ime sudske presude za uvredu Lasla Torockaja, koji je ranije označavan kao vođa ekstremističkog mađarskog pokreta “64 županije”.

Šaš je osuđen 4. februara 2011. godine, pošto je u rubrici „Pisma čitalaca” u dnevnom listu „Mađar so” (Magyar Szo) aprila 2007. godine, kako je sud ocenio, uvredio Torockaja.

Sud mu je naložio novčanu kaznu od 150.000 dinara, a pošto nije imao novca da plati kaznu, Šaš se ove sedmice sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana u Okružnom zatvoru u Subotici, potvrđeno je agenciji Beta u tom zatvoru.

Laslo Šaš je novinarima rekao da nema novca da plati kaznu, jer ne prima penziju i jer on i supruga žive od njene skromne penzije.

Šaš je na sudu rekao da je izneo uvrede na račun Torockaja jer je tako želeo da zaštiti mađarsku omladinu od štetnog uticaja ekstremista iz “64 županije”, koji se zalažu za obnovu “velike Mađarske” u granicama od pre Prvog svetskog rata, kada je Austro-Ugarskoj Monarhiji pripadala i Vojvodina.

Sud nije uvažio ovaj argument optuženog.

U listu “Mađar so” agenciji Beta su kazali da Laslo Šaš nikada nije bio njihov saradnik, već je povremeno objavljivao u rubrici “Pisma čitalaca”.

Šaš je ranije povremeno objavljivao i u nedeljniku “Het nap”.

Laslu Torockaju je od 2008. do 2010. godine bio zabranjen ulazak u Srbiju, zbog njegovog ekstremističkog delovanja.

(Beta)

 

Print Friendly, PDF & Email