Reporteri bez granica traže da Laslo Šaš bude oslobođen

Kao kandidat za članstvo u EU Srbija mora da štiti svoje novinare i da obezbedi da im sloboda informisanja i komentarisanja bude zagarantovana

31. Jul 2012

Reading Time: 2 minutes

Medijska organizacija Reporteri bez granica danas je kritikovala zatvaranje novinara Lasla Šaša koji je osuđen na 150 dana zatvora zbog uvrede vođe mađarskog desnog ekstremističkog pokreta “64 županije” i pozvala predsednika Srbije Tomislava Nikolića da pomogne da zatvoreni novinar bude oslobođen.

Zatvaranje Lasla Šaša “predstavlja anomaliju jer se novinaru ne može suditi za krivično delo zbog toga što je kritikovao političara”, saopštili su Reporteri bez granica ističući da je kritikovanje “normalna pojava” i da “političari moraju da nauče” da to prihvataju jer je to “neophodno u demokratiji”, naveli su Reporteri bez granica.

Šaš je osuđen 4. februara 2011. godine, pošto je u rubrici “Pisma čitalaca” u dnevnom listu “Mađar so” (Magyar Szo) aprila 2007. godine, kako je sud ocenio, uvredio vođu mađarskog desnog ekstremističkog pokreta “64 županije” Lasla Torockaja.

Sud mu je naložio novčanu kaznu od 150.000 dinara, a pošto nije imao novca da plati kaznu, Šaš se sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana u Okružnom zatvoru u Subotici.

Šaš je ranije na sudu rekao da je izneo uvrede na račun Torockaja jer je tako želeo da zaštiti mađarsku omladinu od štetnog uticaja ekstremista iz “64 županije”, koji se zalažu za obnovu “velike Mađarske” od pre Prvog svetskog rata, kada je Austrougarskoj Monarhiji pripadala i Vojvodina.

Laslu Torockaju je od 2008. do 2010. godine bio zabranjen ulazak u Srbiju, zbog njegovog ekstremističkog delovanja.

Nakon rešenja suda, povremeni saradnik više listova na mađarskom jeziku Laslo Šaš (69) 20. jula se javio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email