Novinar Laslo Šaš pušten iz zatvora

Laslo Šaš pušten je danas u 14 časova iz Okružnog zatvora u Subotici pošto ga je pomilovao predsednik Srbije Tomislav Ni

03. Aug 2012

Reading Time: < 1 minute

Laslo Šaš pušten je danas u 14 časova iz Okružnog zatvora u Subotici pošto ga je pomilovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Predlog o pomilovanju Šaša potpisan je u uverenju da je pravo na slobodu mišljenja jedno od osnovnih civilizacijskih tekovina i da je zato neprimereno da Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje, što je protivno svim evropskim standardima i međunarodnim konvencijama.

Šaš je izdržavao kaznu od 150 dana zatvora zbog uvrede ultradesničarskog mađarskog ekstremiste, vođe organizacije “64 Županije” Lasla Torockaja.

Šaš je osuđen 4. februara 2011. godine, pošto je u rubrici “Pisma čitalaca” u dnevnom listu Mađar so (Magyar Szo) aprila 2007. godine, kako je sud ocenio, uvredio vođu mađarskog desničarskog ekstremističkog pokreta “64 županije” Lasla Torockaja.

Sud mu je naložio novčanu kaznu od 150.000 dinara, a pošto nije imao novca da plati kaznu, Šaš se sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana u Okružnom zatvoru u Subotici.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email