Van Linden:VRS terorisala Sarajevo, Mladić imao grad na dlanu

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, bivši novinar britanske televizije Skaj (Sky) Ernaut van Linden (Aernout van Lynden) potvrdio je danas navod optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) od 1992. terorisala stanovništvo Sarajeva dugotrajnim i neselektivnim granatiranjem i snajperisanjem...

21. Aug 2012

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, bivši novinar britanske televizije Skaj (Sky) Ernaut van Linden (Aernout van Lynden) potvrdio je danas navod optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) od 1992. terorisala stanovništvo Sarajeva dugotrajnim i neselektivnim granatiranjem i snajperisanjem.

Tadašnjem komandantu VRS optužnicom se, između ostalog, na teret stavlja terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95, kao i genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH.

Van Linden, koji je iz Sarajeva izveštavao od maja do septembra 1992. i povremeno kasnije, posvedočio je i da mu je komandant VRS, general Mladić u septembru te godine, na artiljerijskom položaju iznad grada, rekao da “ima Sarajevo na dlanu”.

Dok su tužioci u sudnici prikazivali snimak Van Lindenovog intervjua sa Mladićem u septembru 1992., Mladić je povišenim glasom i uzbuđeno u sudnici tvrdio da je svedok “špijun CIA”.

Tužioci su prikazali više snimaka granatiranja Sarajeva iz Van Lindenovih izveštaja, uz njegov komentar da je “ceo grad na meti”. Uz snimak brojnih eksplozija u noći 6. juna 1992., novinar je rekao da se “civili ubijaju”, a “civilni ciljevi uništavaju”. “Ovo su scene potpunog uništavanja grada”, kazao je izveštač.

Prikazan je i Van Lindenov izveštaj o brojnim ranjenim i ubijenim građanima, snimljen u sarajevskoj gradskoj bolnici, u kojoj je ekipa Skaja boravila.

U sudnici, Van Linden je izjavio:

“Primena kombinacije fizičkog i psihološkog terora omogućila je bosanskim Srbima da pojačavaju ili smanjuju pritisak na Sarajevo u skladu sa vojnom i političkom situacijom…Oni su mogli da granatiraju i snajperišu bilo koji deo opsednutog grada… Nije bilo hrane, struje, a srpske snage imale su kontrolu nad osnovnim potrebama stanovništva”.

Tužilac Dermot Grum (Groome) prikazao je i Van Lindenov intervju sa Mladićem iz septembra 1992., na jednom artiljerijskom položaju VRS iznad Sarajeva.

U tom razgovoru, Mladić je rekao da ga ne zabrinjava mogućnost da ga Haški tribunal optuži za ratne zločine, tvrdeći da “nije učestvovao ni u kakvim zločinima” i da je “samo branio svoj narod”.

Kazao je i da se nada da će Savet bezbednosti priznati pravo bosanskim Srbima da se brane. “Mi ćemo se boriti dok postojimo, jer nemamo drugog izbora”, rekao je Mladić u intervjuu.

Dok je snimak prikazivan, Mladić je u sudnici prvo gestom zatražio pauzu, a zatim je svojim braniocima povišenim glasom počeo da govori da je Van Linden “špijun CIA” i da nije “prebrojavao mrtve Srbe”. “Jašući na tomahavcima, ubijaju sirotinju”, kazao je Mladić uzbuđeno, dok ga je sudija Moloto pozivao da govori tiše.

Van Linden je zatim posvedočio i da ga je pre intervjua Mladić pozvao na obronak iznad Sarajeva i rekao mu da “ima grad na dlanu”.

“Mi nismo tražili da ga intervjuišemo na artiljerijskom položaju i zato mislim da je on želeo da nam pokaže da ima moć i kontrolu nad Sarajevom”, rekao je svedok.

U uvodu intervjua, Van Linden je Mladića nazvao “bičem Sarajeva” zbog čega je, kako je izjavio, bio zabrinut kada je deset dana kasnije ponovo sreo komandanta VRS.

“Mladić mi je, međutim, rekao: ‘Ja sam bič Sarajeva’, smejući se, i uopšte nije bio nezadovoljan intervjuom. Štaviše, pozvao nas je na ručak i ništa loše nije rekao o našem izveštaju”, izjavio je tadašnji dopisnik Skaja, napominjući da mu je Mladić omogućio da potom obiđe još nekoliko položaja VRS iznad Sarajeva.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je da Van Linden nije znao čije su snage na brdima iznad Sarajeva i da je svu vatru pripisivao bosanskim Srbima.

Svedok je uzvratio da je video položaje VRS na Trebeviću i na Grbavici, a da su mu o njima govorili i srpski zvaničnici na Palama. “Svu vatru koja je pogađala Sarajevo jesam pripisivao srpskim snagama”, potvrdio je on.

Upitan da li su civilne zgrade u Sarajevu korišćene kao vojni objekti, Van Linden je odgovorio potvrdno, primećujući da je to bilo normalno u gradu pod opsadom.

Na pitanje da li je znao da su pripadnici Armije BiH snajperima gađali sopstvene civile u gradu, svedok je odgovorio da je čuo za te optužbe, ali da nikada nije to nije sam video, kao ni dokaze o tome.

Branilac Lukić nastavlja unakrsno ispitivanje svedoka Van Lindena.

Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština – Bratuncu, Foči, Ključu,Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Devet tačaka optužnice na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

Optužnica protiv Mladića usredsređena je na progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH; terorisanje stanovnistva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenic u julu 1995. iu još sedam opština u BiH i uzimanje za taoce “plavih šlemova” UN.

(Beta)