NUNS osporava zakonitost presude novinaru Laslu Šašu

Nezavisno udruženje novinara Srbije predalo je Republičkom javnom tužilaštvu Predlog za podizanje zahteva za zaštitu zakonitosti povodom presude subotičkom novinaru Laslu Šašu...

29. Aug 2012

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije predalo je Republičkom javnom tužilaštvu Predlog za podizanje zahteva za zaštitu zakonitosti povodom presude subotičkom novinaru Laslu Šašu.

Dalje korake bi trebalo da preduzme javni tužilac u čijoj je nadležnosti podnošenje Zahteva za zaštitu zakonitosti.

Pravni zastupnik NUNS-a advokatska kancelarija Živković-Samardžić, u svojstvu branioca Lasla Šaša, u predlogu ukazuje Javnom tužilaštvu da je presudom Apelacionog suda u Novom Sadu, kojom je potvrđena presuda Osnovnog  suda u Subotici, povređen zakon na štetu Lasla Šaša.

NUNS ukazuje da presuda Laslu Šašu ne sadrži razloge i kriterujume na osnovu kojih je sud utvrdio da su izjave osuđenog na račun Torockai Lasla uvredljive. Pored toga, sud nije uzeo u obzir relevantne zakonske odredbe kojima je predviđen osnov za isključenje postojanja krivičnog  dela uvrede u ovom slučaju.

Na kraju, NUNS ukazuje i na to da je ovakva presuda u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, a povodom činjenice da je Laslo Šaš izneo svoje mišljenje o javnoj ličnosti i o stvarima koje su od javnog interesa.

Ovaj postupak iniciran je u okviru NUNS-ovog programa besplatne pravne pomoći novinarima i medijima uz podršku organizacija Civil Right Defenders i Media Legal Defence Initiative.

Osnovni sud u Subotici osudio je Šaša (69), nekadašnjeg saradnika listova Mađar so i Het nap, na 150.000 dinara zbog uvreda izrečenih na račun vođe desničarskog pokreta “64 županije” Lasla Torockaija, u pismu čitaoca objavljenom aprila 2007. u listu Mađar so. Apelacioni sud u Novom Sadu je tu presudu potvrdio. Šaš nije mogao da plati novčanu kaznu, pa mu je ona zamenjena kaznom od 150 dana zatvora, koju je on počeo da izdržava 20. jula. Oslobođen je 3. avgusta odlukom o pomilovanju predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Laslu Torockaiju je od 2008. do 2010. godine bio zabranjen ulazak u Srbiju zbog ultranacionalističkih izjava i aktivnosti.

Sekretarijat NUNS-a

Print Friendly, PDF & Email