NDNV: Osuđujemo postupak prema novinarima u Sremskoj Mitrovici

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuje zbog postupka stečajne upravnice firme “

30. Aug 2012

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuje zbog postupka stečajne upravnice firme “Agrikol Brdar i ostali” u Sremskoj Mitrovici Ivane Matić, koja je zabranila novinarima Radio-televizije Vojvodine i Tanjuga da prisustvuju javnoj prodaji imovine ovog preduzeća.

Ovaj čin pokazuje osionost stečajne upravnice, ali može da ukaže i na pokušaj skrivanja nekih bitnih informacija od javnosti, s obzirom na činjenicu da je ranije protiv stečajne upravnice podneta krivična prijava za nesavesno poslovanje.

Zahtevamo od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da razmotri oduzimanje licence Ivani Matić, kao i da zahteva od stečajnih upravnika širom zemlje da sarađuju sa novinarima, a ne da im onemogućavaju rad.

Takođe, zahtevamo od Ivane Matić da se izvini novinarima i da im dostavi sve neophodne informacije i dokumenta potrebna za njihov rad. Takođe, podstičemo novinare da se bave privrednim temama, kao i drugim traumatičnim temama, striktno poštujući profesionalne norme i Kodeks novinara.

Nažalost, ovakvo ponašanje prema novinarima i medijima postalo je uobičajeno u našoj zemlji. To svedoči o odsustvu svesti o ulozi medija i novinara u savremenom društvu. Zbog toga nam je preko potrebna solidarnost među novinarima i medijskim profesionalcima.

NDNV

Print Friendly, PDF & Email