„Kako lokalne samouprave dodeljuju sredstva za lokalno informisanje?“

U Medija centru Beograda održana je press konferencija Medijske koalicije na kojoj je predstavljen "Izveštaj o finansiranju medija iz budžeta lokalnih samouprava“, koga je za potrebe Medijske koalicije uradio BIRN...

20. Sep 2012

Reading Time: 3 minutes
PHOTO: „Medija centar Beograd“

PHOTO: „Medija centar Beograd“

U sredu 19. septembra 2012. godine u Medija centru Beograda održana je press konferencija Medijske koalicije na kojoj je predstavljen “Izveštaj o finansiranju medija iz budžeta lokalnih samouprava“, koga je za potrebe Medijske koalicije uradio BIRN.

Na konferenciji za novinare govorili su:

  • Saša Mirković, predsednik ANEM-a
  • Dragana Žarković Obradović, BIRN
  • Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a
  • Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora UNS-a
  • Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV-a
  • Dejan Miladinović, predsednik UO PU „Lokal pres“

Pogledajte video snimak press konferencije na sledecoj stranici: http://www.mc.rs/mc-web-televizija.1498.html

 

O IZVEŠTAJU: NAJVIŠE NEPRIVATIZOVANIM MEDIJIMA 

(FoNet) – Lokalni mediji u 33 grada i opština u Srbiji dobili su prošle godine iz budžeta lokalnih samouprava oko 850 miliona dinara, proističe iz danas predstavljenog istraživanja Balkanske novinarske istraživačke mreže (BIRN), koje pokazuje da su 70 odsto tog novca dobila javna medijska preduzeća koja još nisu privatizovana.

Istraživačica BIRN-a Dragana Žarković precizira da se sredstva u najvećem broju slučajeva izdvajaju kroz subvencije. „Sredstva se koriste uglavnom za plate, a gotovo ništa se ne ulaže u medijsku produkciju“, ukazala je Žarković na konferenciji za novinare u Medija centru.

Prema njenim rečima, lokalne samouprave su u 15,8 odsto slučajeva davale medijima novac iz budžeta putem direktnog ugovora. U 9,82 odsto slučajeva korišćen je model konkursa za unapređenje javnog informisanja, dok su lokalni mediji samo u 3,3 odsto slučajeva dobili novac putem javnih nabavki.

Prema istraživanju, najviše novca za lokalne medije su izdvojili Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Subotica i Niš, a najmanje Valjevo, Užice, Petrovac na Mlavi i Prijepolje. Istraživanje je obuhvatilo 101 lokalni elektronski medij, 40 štampanih, osam produkcija i tri agencije iz 33 grada i opštine izuzev Beograda i opština na Kosovu.

Predsednik Upravnog odbora Lokal presa Dejan Miladinović smatra da istraživanje pokazuje kako novac za lokalne medije postoji, „ne toliko dovoljno, ali dovoljno da novinari ne moraju da žive ovako bedno kao što sada žive“.

„Vidimo da se tu neki novac vrti, mi živimo ovako kako živimo i tražili smo da vidimo gde se taj novac sliva. Sliva se u lokalne televizije koje još nisu privatizovane i koje su u vlasništvu lokalnih samouprava“, objasnio je Miladinović. On je upozorio da u Srbiji „uvek i od najgoreg može gore“, a to drugo „gore“ je, kako je rekao, predlog Zakona o javnim servisima koji predviđa da se osnuje šest regionalnih javnih servisa. „Tim novim javnim servisima ostavljeno je i pravo da mogu da deluju i komercijalno, što znači da će država biti konkurent privatnim medijima, a tu bitku ćemo, bojim se, izgubiti“, ocenio je Mladenović.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić naveo je primer novosadskog Javnog preduzeća Apolo, u čijem sastavu radi i  istoimena gradska televizija. „Ta televizija, koja i kad bi htela nije lokalni javni servis, dobija najveći deo kolača, a sredstva se troše na način kojim mi Novosađani ne možemo da budemo zadovoljni“, ocenio je Gruhonjić. On je precizirao da se sredstva troše za zapošljavanje ljudi koji su najmanje novinari i to po nepotističkim principima.

Ako se nastavi sa ruiniranjem medijskog tržišta i privatnih medija, u Srbiji će ostati samo državni, crkveni i paradržavni mediji, upozorio je Gruhonjić. „U paradržavne bih ubrojao medije čiji su osnivači Saveti nacionalnih manjina, koji su te medije“, prema oceni Gruhonjića, „pretvorili u propagandne pamflete političkih stranaka koje dominiraju tim Savetima“. Prema prednacrtu Zakona o javnim servisima, rekao je Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije (UNS), lokalne samouprave će biti u obavezi da jedan odsto budžeta izdvajaju za regionalne javne servise.

„Tako će se stvoriti sistem u kojem će lokalne vlasti moći da kontrolišu te medije. Videli smo to u Novom Sadu, videli smo i u Nišu, gde nova vlast smenjuje direktore i postavlja one koji njoj odgovaraju“, ukazao je Jeremić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović je najavio da će NUNS preporučiti projektno finansiranje lokalnih medija. „Takvo finansiranje bi bilo sa nezavisnim komisijama, sa transparentnim načinom dodele sredstava koji podrazumeva da se zna ko je koliko novca dobio i kako ga je potrošio“, precizirao je Obradović. Prema njegovim rečima, jedna od preporuka će biti da se finansiraju programski sadržaji, a ne samo plate.

Print Friendly, PDF & Email