Mirković: Regionalni servisi politički projekat

Radio televizija Kragujevac odlučila je da istupi iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) zbog neslaganja oko formiranja regionalnih javnih servisa, potvrdio je danas predsednik Asocijacije Saša Mirković..

24. Oct 2012

Reading Time: 2 minutes

Radio televizija Kragujevac odlučila je da istupi iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) zbog neslaganja oko formiranja regionalnih javnih servisa, potvrdio je danas predsednik Asocijacije Saša Mirković.

On je za Euraktiv Srbija ocenio da su regionalni javni servisi “politički projekat”, a potvrda toga je, kako je rekao, to što se inicijativa pojavljuje uporedo sa idejom o regionalizaciji Srbije.

“Voleo bih da verujem da politički razlozi nisu iza ove priče, ali  ideja formiranja regionalnih centara je prilično politizovana ikoincidira sa projektom regionalizacije”, ocenio je predsednik AEM-a.

Upravni odbor Javnog preduzeća Radio televizija Kragujevac (RTK) odlučio je danas da istupi iz ANEM-a čiji je član od 1997. godine, da bi to preduzeće preraslo u regionalni javni servis, saopštila je RTK.

“Nije iznenađenje da je RTK istupio iz članstva. Razlozi su najviše vezani za dijametralno suprotne poglede na tzv. Kragujevačku inicijativu o formiranju regionalnog centra”, kazao je Mirković.

Asocijacija i kragujevačka medijska kuća se “već dugo razmimoilaze”, a vrhunac neslaganja je nastao kad se ANEM distancirao od medijske strategije koja je predvidela mogućnost formiranja regionalnih centara, dodao je on.

“Mi nismo hteli da ih izbacimo iz članstva. Očito je procena RTK bila da je međusobno nerazumevanje dostiglo nivo da ne mogu da ostanu naša članica u budućnosti”, rekao je Mirković ističući da je to redak primer istupanja iz Asocijacije.

Prema podacima sa sajta ANEM-a, iz Asocijacije, koja trenutno broji 37 punopravnih i 49 pridruženih članova, dosad su istupile samo dve članice i to pre skoro 15 godina.

Antena M iz Podgorice je dobrovoljno napustila mrežu u oktobru 1998. dok je Radio Smederevo negde u to vreme napustio ANEM posle odluke lokalne vlasti na čelu sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Mirković je rekao da ANEM i dalje misli da je “RTK jedna od najboljih regionalnih stanica”, ali ostaje pri stavu da je privatizacija medija nužnost.

On je ocenio kao “iluzorna” očekivanja promotera ideje o regionalnim centrima da će biti novca za finansiranja tih servisa u trenutku “kad se traži novac za RTS”.

“Nijedna stanica ne može da bude povlašćena u odnosu na privatne ili one koje su privatizovane, već sve moraju da imaju istovetne uslove, naročito u krizi”, zaključio je Mirković za EurAktiv Srbija. 

(Beta) 

Print Friendly, PDF & Email