Protest zbog isključenja TV5 iz kabla

Niška TV5 počela je danas program uživo u centru Niša u znak protesta zbog isključenja programa te televizije iz kablovskih sistema po naređenju Republičke radiodifuzne agencije (RRA)...

24. Oct 2012

Reading Time: < 1 minute

Niška TV5 počela je danas program uživo u centru Niša u znak protesta zbog isključenja programa te televizije iz kablovskih sistema po naređenju Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

Na nekoliko punktova u gradu počelo je potpisivanje peticije za očuvanje RTV5 koja je, prema istraživanjima, jedna od najgledanijih televizija u Nišu i na jugu Srbije.

Nakon što je RRA oduzela regionalnu frekvenciju RTV5 zbog duga od oko osam miliona dinara, kablovski operateri su prekinuli emitovanje programa te televizije.

“RTV5 je primer sistematskog uništavanja nezavisnih medija u Srbiji, od 90-ih godina prošlog veka do danas. Kao i mnogo puta do sada, ekonomski i politički diktat iz Beograda guši sve što je vredno u Nišu”, navodi se u saopštenju kolegijuma “Petice”.

U saopštenju se navodi da je “finansijskoj dubiozi” ove kuće doprinela i ekonomska kriza, nelojalna konkurencija i ignorantski odnos lokalne vlasti.

U programu uživo RTV5 zaposleni, novinari i političari ocenili su danas da su “nedopustivi dvostruki strandardi RRA prema elektronskim medijima u Srbiji”. Oni su podsetili da “mnogi”, pa i pojedini nacionalni mediji, duguju naknade za dozvole za emitovanje, a da ih RRA nije ugasila.

Takođe, prema njihovoj oceni, RRA “nikada do sada nije naredila hitno izbacivanje nekog medija iz kablovskih mreža” jer za takvo emitovanje programa nije potrebna frekvencija, već kablovska dozvola.

RTV5 je nedavno zatražila kablovsku dozvolu i ušla u proceduru.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email