Tribina povodom godišnjice smrti Radomira Konstantinovića

Tribina "Duh palanke", povodom godinu dana od smrti filozofa i književnika Radomira Konstatinovića, održana je danas u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu...

24. Oct 2012

Reading Time: 2 minutes

Tribina “Duh palanke”, povodom godinu dana od smrti filozofa i književnika Radomira Konstatinovića, održana je danas u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu.

Istoričarka Latinka Perović je na tribini rekla da je Konstatinović “živeo kulturu protiv palanke”, a da u Srbiji danas “palanka trijumfuje”, i poručila da je sećanje na autora knjige “Filosofija palanke” zapravo nepristajanje na gubitak nade.

“Zaćutao je ali nije prestao da misli, bio je jedan od najnapadanijih srpskih intelektualaca na prelazu iz 20. u 21. vek. Danas, kada palanka trijumfuje, sećanje na Radomira Konstantinovića ravno je nepristajanju na gubitak nade”, kazala je Perovićeva.

Ona je dodala je da je autoru “Filosofije palanke” uzor celoga života bio njegov otac, Mihajlo Konstantinović, poznati profesor prava, kojem se uvek vraćao.

Književnik Laslo Vegel izrazio je zadovoljstvo zato što se tribina održava u glavnom gradu Vojvodine, a naročito što se održava u Skupštini Vojvodine.

“Sećanje na Radomira Konstantinovića je sećanje da je postojala jedna druga i drugačija kultura: kultura različitosti. Palanka je opasni nacionalizam, kolektivizam, populizam, narodnjaštvo, koje nije u stanju da ide u korak s modernizacijom”, ocenio je Vegel.

Teoretičarka književnosti Aleksandra Bosnić-Đurić kazala je da je Konstantinović bio svestan da živi u jednoj zatvorenoj kulturi koja briše i poništava svaku izuzetnost.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da treba pažljivo iščitati šta je to što bismo od Konstantinovićevog dela i danas mogli da iskoristimo i da iz njega naučimo.

Tribinu “Duh palanke” organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Skupštine Vojvodine.

Obeležavanje godišnjice smrti Radomira Konstantinovića, koje se dešava paralelno u tri grada (Subotica, Novi Sad, Beograd), inicirao je pokret Novi optimizam.

Audio snimak sa održane tribine poslušajte ovde:
Tribina “Duh palanke”, povodom godinu dana od smrti filozofa i književnika Radomira Konstatinovića by NDNV

Print Friendly, PDF & Email