Građanska Vojvodina: Neophodan novi Ustav Srbije

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ ukazuje na to da je Srbiji pod hitno neophodan novi ustav ukoliko želi da obezbedi političku, društvenu i ekonomsku stabilnost i pridruži se zajednici normalnih, civilizovanih zemalja...

08. Nov 2012

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ ukazuje na to da je Srbiji pod hitno neophodan novi ustav ukoliko želi da obezbedi političku, društvenu i ekonomsku stabilnost i pridruži se zajednici normalnih, civilizovanih zemalja. Važeći Ustav, koji je  proglašen tačno pre šest godina, a koji je proizvod jeftine trgovine beogradskih političkih stranaka, iskazao je politički, pravni i demokratski deficit i postao generator brojnih političkih i društvenih turbulencija u zemlji.

„Građanska Vojvodina“ podseća da su na sramnom referendumu radi potvrđivanja novog ustava, koji je – protivno svim demokratskim pravilma – trajao dva dana, građani Vojvodine ovaj ustav odbacili, bez obzira što se tada desila evidentna „referendumska krađa“. Vojvodina je i tada pokazala svoj demokratski potencijal, kao i to da budućnost Srbije vidi drugačije nego ostatak zemlje. Manje od 44 odsto Vojvođana glasalo je za važeći Ustav, koji ne garantuje vojvođansku autonomiju nego je svodi na brojku. Pogubnost važećeg Ustava po vojvođansku autonomiju najbolje pokazuje odluka Ustavnog suda Srbije iz jula ove godine kojem su ionako simbolične nadležnosti pokrajine značajno smanjene.

„Građanska Vojvodina“ podseća i na to da je pre šest godina izostala javna rasprava o najvažnijem pravnom aktu u zemlji, a da su poslanici tekst ustava, koji nije prošao ni jezičku redakturu, dobili neposredno pre glasanja. U pitanju je bilo ismejavanje demokratije i ovaj ustav možemo nazvati, posebno za građane Vojvodine, oktroisanim. Neophodno je da se pod hitno pokrene široka javna debata, koja mora biti u korelaciji sa stvarnošću, o novom ustvu koji će omogućiti demokratski i ekonomski razvoj Srbije, te garantovati visok stepen vojvođanske autonomije.

Koalicija „Građanska Vojvodina“ je upravo nastala na bojkotu Ustava iz 2006. godine, a i tada smo upozoravali na njegovu pogubnost. Nažalost, bili smo u pravu.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Centar za razvoj civilnog društva
Građanski fond Panonija
Građanska akcija Pančevo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Zelena mreža Vojvodine
Otvoreni licej Sombor

Print Friendly, PDF & Email