NUNS i NDNV: Sistemski zaštititi radna prava novinara

“Ukoliko već vlasti izlaze u susret preduzetnicima i nude im mogćnost smanjivanja ili ukidanja PDV-a, zašto onda ne izađu u susret i zaposlenima koj ne mogu da naplate svoja potraživanja od poslodavaca, ali istovremeno moraju plaćati sudske troškove, ako se odluče da tuže poslodavce”, rekao je Đukić.

22. Nov 2012

Reading Time: 2 minutes

Predstavnici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) zatražili su danas od države da stane na put zloupotrebi prava zaposlenih u medijima i da omogući sistemsku zastitu novinarima kojima su poslodavci prekršili prava na rad.

Advokat NDNV-a Milan Đukić rekao je na konferenciji za novinare da je stalna praksa da poslodavci ostaju  dužni primanja zaposlenima, a da novinari posle ne mogu da naplate ta dugovanja, jer su firme koje su im dugovale novac u međuvremenu otišle u stečaj.

“Ukoliko već vlasti izlaze u susret preduzetnicima i nude im mogćnost smanjivanja ili ukidanja PDV-a, zašto onda ne izađu u susret i zaposlenima koj ne mogu da naplate svoja potraživanja od poslodavaca, ali istovremeno moraju plaćati sudske troškove, ako se odluče da tuže poslodavce”, rekao je Đukić.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da se novinarima koji tuže poslodavce omogući da sudske troškove i takse platebtek nakon što naplate potraživanja od poslodavaca.

On je rekao i da ovaj princip može da se primeni na sve zaposlene, ne samo u medijskoj industriji, pošto u Srbiji ima veoma mnogo slučajeva kršenja radnih prava.

Đukić je istakao da je radni sporovi samo u teoriji treba da se završe za šest meseci, dok u praksi ti sporovi traju oko dve godine, pa se sve pretvori u princip “sudovanje –  ludom radovanje”.

“Za sve ovo ja ne krivim poslodavce, jer je njima zapravo sistemski omogućeno da se ponašaju tako neodgovorno”, kazao je Đukić.

Novinar Nikola Travica, koji je tužio svog poslodavca “Novi građanski list”, rekao je da je dobio sudski spor protiv poslodavca, prema kojem je naloženo da mu isplate vise od pola miliona dinara zaostalih zarada, ali da je firma u međuvremenu otišla u stečaj i da on sada mora platiti 53.000 dinara sudskih troškova, iako ne može naplatiti svoja potraživanja.

“To znači da sada treba da platim porez na ono što mi je uzeto, ali mi nije vraćeno”, rekao je Travica.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković rekao je da u takvim uslovima rada ne može biti ni reči o slobodi informisanja u Srbiji.

“Radi se o klasičnoj kriminalnoj prevari, a medijska industrija danas liči na minsko polje kada su u pitanju prava zaposlenih”, ocenio je Raković.

Predsednik Izvršnog odbora NDNV-a Nedim Sejdinović ocenio je da se u slučaju novinara Nikole Travice radi ne samo o ugrožavanju radnih prava, već i o direktnom ataku na medijske slobode i sobodu izražavanja.

On  je zahvalio Travici na hrabrosti i istrajnosti da izađe u javnost sa svojim problemom i pozvao novinare da pokažu solidarnost s njim i sa kolegama u sličnom položaju.

Sejdinović je rekao da slučaj Travica govori dosta i o konzorcijumu koji se nekada zvao Vojvodina.info i koji je u svom vlasništvu imao nekoliko lokalnih meiđa u Vojvodini, a za koji se pokazalo da je medije kupovao zbog političkih a ne ekonomskih interesa, zbog cega je novinare tretirao kao puke izvršioce naređenja, ne poštujući ni miminum njihovih prava.

Predstavnici novinarskih udruženja ocenili su da među novinarima nema dovoljno solidarnosti, a sindikati ne rade svoj posao na pravi način.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email