NUNS osudio istup poslanika Milovana Drecuna

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje istup narodnog poslanika i predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Milovana Drecuna koji je u emisiji Kažiprst na TV B92 zapretio tužiocima Tužilaštva za ratne zločine smenjivanjem, a NUNS optužio za progon kolega..

28. Nov 2012

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje istup narodnog poslanika i predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Milovana Drecuna koji je u emisiji Kažiprst na TV B92 zapretio tužiocima Tužilaštva za ratne zločine smenjivanjem, a NUNS optužio za progon kolega.

Povod Drecunu da se javno obračunava sa jednom državnom institucijom i jednim novinarskim udruženjem je postupak koje Tužilaštvo vodi po krivičnoj prijavi NUNS-a protiv odgovornih u medijima za podsticanje na ratne zločine tokom sukoba na prostoru bivše SFRJ. Podsećamo da dokumentacija koju je Tužilaštvo prikupilo i prezentovalo javnosti jasno pokazuje na razmere zloupotrebe profesije u propagandne svrhe tokom ratnih sukoba na prostoru SFRJ. Drastičan primer ratne propagande je isleđivanje zarobljenika pred televizijskim kamerama, što je protivno ne samo standardima novinarske profesije, nego i Ženevskoj konvenciji.

Očigledno da je Drecunov napad sa pozicije poslanika na Tužilaštvo i NUNS lično motivisan, što je nedopustivo u svakom demokratskom društvu. Ukoliko se poslanička grupa kojoj pripada Milovan Drecun ne ogradi od ovog istupa, neminovan je zaključak  da vlast hoće da kontroliše pravosuđe i disciplinuje medije.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu,  28. novembra 2012.