Grujić: Neki mediji su sramota za profesiju

Vojvođanski sekretar za informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas da pojedini mediji predstavljaju “sramotu” za profesiju.

29. Nov 2012

Reading Time: 2 minutes

Vojvođanski sekretar za informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas da pojedini mediji predstavljaju “sramotu” za profesiju.

“Kada dođemo pred kiosk, vidimo paletu uvreda pred našim očima. U toku je takmičenje u uvredama na naslovnim stranicama, u povredama novinarske etike, u posramljivanju našeg života”, rekao je Grujić na Prvoj regionalnoj konferenciji “Prisutni, vidljivi i zajedno snažni” koja je posvećena štampanim i on-lajn medijima na jezicima manjina.

Dodao je da se kroz Medijsku strategiju moraju poštovati specifičnosti Vojvodine i ocenio da privatizacija medija ne može biti paušalna, što se odnosi na medije na jezicima nacionalnih manjina.

Grujić je poručio da Javni medijski servis Vojvodine mora opstati i mora se obezbediti stabilno finansiranje i založio se za drugačiji sistem pretplate.

“Ima smisla da mi ovde u Vojvodini sami ubiramo svoja sredstva, a sigurno je da ćemo onaj deo koji pripada republici ii RTS-u ćemo svakako uplatiti tamo”, kazao je Grujić.

Dodao je da se mora rešiti i pitanje srušene zgrade Radio-televizije Vojvodine,. s obzirom da je ta zgrada rušena u vreme dok je bila deo RTS-a. “Prema tome, hajdemo zajedno da je obnovimo, i republika i pokrajina”, poručio je Grujić.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova-Makanova kazala je da se u Srbiji ponovo piše Medijska strategija i medijski zakoni.

“Ponovo se vraćamo na početak, kao da smo u začaranom krugu i nikako da postavimo pravi temelj na kojem ćemo graditi našu medijskui scenu a samim tim i čuvati i negovati stečeno pravo na informisanje na maternjem jeziku”, kazala je Tomanova-Makanova.

Predstavnici medija na jezicima manjina istakli su da su ti mediji u finansijskim problemima i zatražili od vojvođanskih vlasti da strateški pomognu rešavanje gorućih pitanja manjinskih medija.

Dodali si da ti mediji nisu samo u funkciji informisanja, već i u funkciji očuvanja identiteta, jezika i prava na informisanje na maternjem jeziku u bogatoj vojvođanskoj multikulturalnosti

Beta

Print Friendly, PDF & Email