Grujić: Neki mediji su sramota za profesiju

Vojvođanski sekretar za informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas da pojedini mediji predstavljaju “sramotu” za profesiju.

29. Nov 2012

Vojvođanski sekretar za informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas da pojedini mediji predstavljaju “sramotu” za profesiju.

“Kada dođemo pred kiosk, vidimo paletu uvreda pred našim očima. U toku je takmičenje u uvredama na naslovnim stranicama, u povredama novinarske etike, u posramljivanju našeg života”, rekao je Grujić na Prvoj regionalnoj konferenciji “Prisutni, vidljivi i zajedno snažni” koja je posvećena štampanim i on-lajn medijima na jezicima manjina.

Dodao je da se kroz Medijsku strategiju moraju poštovati specifičnosti Vojvodine i ocenio da privatizacija medija ne može biti paušalna, što se odnosi na medije na jezicima nacionalnih manjina.

Grujić je poručio da Javni medijski servis Vojvodine mora opstati i mora se obezbediti stabilno finansiranje i založio se za drugačiji sistem pretplate.

“Ima smisla da mi ovde u Vojvodini sami ubiramo svoja sredstva, a sigurno je da ćemo onaj deo koji pripada republici ii RTS-u ćemo svakako uplatiti tamo”, kazao je Grujić.

Dodao je da se mora rešiti i pitanje srušene zgrade Radio-televizije Vojvodine,. s obzirom da je ta zgrada rušena u vreme dok je bila deo RTS-a. “Prema tome, hajdemo zajedno da je obnovimo, i republika i pokrajina”, poručio je Grujić.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova-Makanova kazala je da se u Srbiji ponovo piše Medijska strategija i medijski zakoni.

“Ponovo se vraćamo na početak, kao da smo u začaranom krugu i nikako da postavimo pravi temelj na kojem ćemo graditi našu medijskui scenu a samim tim i čuvati i negovati stečeno pravo na informisanje na maternjem jeziku”, kazala je Tomanova-Makanova.

Predstavnici medija na jezicima manjina istakli su da su ti mediji u finansijskim problemima i zatražili od vojvođanskih vlasti da strateški pomognu rešavanje gorućih pitanja manjinskih medija.

Dodali si da ti mediji nisu samo u funkciji informisanja, već i u funkciji očuvanja identiteta, jezika i prava na informisanje na maternjem jeziku u bogatoj vojvođanskoj multikulturalnosti

Beta