Manjinskim listovima neophodna podrška države

Čelnici manjinskih listova od pokrajinskog značaja ocenili su da je podrška države njihovom funkcionisanju od izuzetnog značaja i navode da su ovi listovi opstali zahvaljujući materijalnoj podršci Pokrajine mada je, kako dodaju, ona dovoljnajedino za osnovno funkcionisanje, ali ne i za razvoj tih glasila...

05. Dec 2012

Reading Time: 2 minutes

Čelnici manjinskih listova od pokrajinskog značaja ocenili su da je podrška države njihovom funkcionisanju od izuzetnog značaja i navode da su ovi listovi opstali zahvaljujući materijalnoj podršci Pokrajine mada je, kako dodaju, ona dovoljnajedino za osnovno funkcionisanje, ali ne i za razvoj tih glasila.

-Moramo da učestvujemo na konkursima, jer pokrajinska podrška nije dovoljna i pravi korak bi bio ako bi se promenio iznos dotacije. Bili bi nam potrebni i novi saradnici, a nažalost nove možemo da primimo samo tako ako se drugi penzionišu. Novinara je malo i prinuđeni smo da list pravimo oslanjajući se na spoljne saradnike – rekao je glavni urednik nedeljnika na mađarskom jeziku „Het nap“ Viktor Tomek.

Tomek je kazao i da je Medijska strategija vojvođanskih Mađara dobra, navodeći da je to ono u odnosu na čega je moguće odrediti se i pozivati se. – „Het nap“ i „Mađar so“ više puta doživljavaju kritike da su veoma jednostrani i da služe interesnim grupama, a ja se sa time nipošto ne mogu složiti. Ja čak i prema redakcijama te izjave smatram uvredljivim, mi ne zastupamo jednu interesnu grupu, mi zastupamo vojvođanske Mađare. Voleo bih ako bi u srpskom parlamentu Demokratska stranka ili Srpska napredna stranka štitili interese Mađara i kada bi se o nama izveštavalo, ali to očigledno nije tako. Zna se koji su ti koji istupaju u interesu vojvođanskih Mađara – kazao je Tomek.

-Čini mi se da u slučaju manjinskih medija u Vojvodini državna pomoć predstavlja 80-85 odsto budžeta medijskih kuća, u slučaju nedeljnika na rusinskom jeziku „Ruske slovo“ to je 85 odsto . Neke naznake upućuju na to da država smanjuje podršku manjinskim medijima, ali se veoma nadam da do toga neće doći – navodi direktorka lista „Rusle slovo“ Martica Tamaš, dodavši da taj list nema mnogo mogućnosti za traženje finansijskih izvora.- Nacionalni savet Rusina do sada nam nije mnogo pomagao, ali ukoliko bi zapali u probleme, nadam se da možemo da računamo na njega – kazala je Tamaš.

Prema rečima direktora lista na slovačkom jeziku „Hlas ljudu“ Žjaka Samoa, Nacionalni savet Slovaka doprinosi funkcionisanju tog nedeljnika, pomaže održavanju i negovanju veza, dok je pomoć pokrajinske vlade i Slovačke „praktično neophodna“. – Treba reći da su se kao osnivači manjinskih medijapojavili nacionalni saveti, a pokrajinska vlada pruža materijalnu podršku. Nezavisno od toga, međutim, mediji bi trebalo da izveštavaju kritički i nezavisno. To je prilično složena situacija. U listu „Hlas ljudu“ se trudimo da našimi čitaocima pružimo takve informacije koje se ponajviše tiču naše baze čitalaca i pokušavamo da objavljujemo takve vesti koje u drugim medijima ne mogu da nađu – rekao je direktor nedeljnika „Hlas ljudu“.

(Magyar Szo)

Print Friendly, PDF & Email