Izabrano stručno telo za nadzor mađarskih medija

Nacionalni savet Mađara imenovao je juče stručni savet medija u kojima ima uloguosnivača ili suosnivača, a zadatak tog tela biće da u ovim medijima nadzire ostvarivanje medijskom strategijom utvrđenih smernica.

06. Dec 2012

Reading Time: 2 minutes

Nacionalni savet Mađara imenovao je juče stručni savet medija u kojima ima uloguosnivača ili suosnivača, a zadatak tog tela biće da u ovim medijima nadzire ostvarivanje medijskom strategijom utvrđenih smernica. Članovi novog stručnog tela su Zoltan Nemet, zamenik glavnog urednika, Pal Lephaft novinar i karikaturista i Erika Kabok, urednica „Mađar so“-a, kao i urednica „Het nap“-a Olga Molnar Krekić, glavni urednik „Čaladi ker“-a Andraš Fazekaš, urednik Radio-televizije Vojvodine Zoltan Juhas, penzionisani novinar Radio Subotice Janoš Nemet i penzionisani novinar, odnosno urednik Radio-televizije Vojvodine Nandor Kartag i Tivadar Renčar. Formiranje ovog stručnog tela za nadzor medija, inače, predviđen je pre godinu dana usvojenom Medijskom strategijom vojvođanskih Mađara.

O sprovođenju te medijske strategije u proteklih godinu dana, inače, juče je podnet izveštaj. U njemu se navodi da je jedna od najznačajnijih karakteristika aktivnosti na tom planu bila obnova rukovodeće strukture u medijima u kojima je Nacionalni savet Mađara osnivač. Kao zasad neuspešano ostvarivanje  strateškog cilja navodi se da čitanost i prodaja lista „Mađar so“ nisu uvećani, kao što nije uspelo da se ostvari ni planirano smanjenje prodajne cene ovog lista. Predočeno je da je u prvih deset meseci ove godine prodaja dnevnog lista manja za 2,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Medijskom strategijom, inače, zacrtano je povećanje prodaje „Mađar so“-a barem za 20 odsto, prvenstveno u slučaju niskotiražnih izdanja radnim danima. Za razliku od štampanog izdanja, posećenost on-line izdanja „Mađar so“-a uvećana je za preko 12 odsto, a na informacije ovog lista na srpskom jeziku poziva se sve veći broj medija u Srbiji.

U slučaju „Het nap-a“, izveštaj ukazuje da je prodaja tog nedeljnika u prvih deset meseci ove godine uvećana za 1,15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, da je broj preplatnika povećan za sedam odsto, a da je u oktobru ove godine zabeležena za 25 odsto veća prodaja lista nego u istom mesecu lane. Izveštajem o sprovođenju ciljeva medijske strategije predočeno je, takođe, da je u interesu izgradnje mađarske medijske mreže u Vojvodini u RTV Panon, kao njenoj okosnici, ostvareno odgovarajuće proširenje tehničke baze i programske šeme, sa više novih programskih sadržaja i širenjem dostupnosti programa te kuće.

Članovima Nacionalnog saveta Mađara podnet je i godišnji izveštaj o ostvarivanju zadataka iz strategije na planu kulture na čak 80 stranica, a savetnica za tu oblast Ildiko Lovaš konstatovala je da je odnos prema strateški utvrđenim programima „bio izuzetan“.

Komentarišići svođenje jednogodišnjeg  učinka u ostvarivanju strateških ciljeva u razvoju obrazovanja, predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec rekao je da je zadovoljstvo videti da je obrazovanje na mađarskom jeziku oživljeno i u nekim područjima u kojima je ono već decenijama bilo ugašeno, da je povećan broj srednjoškolaca koji se opredeljuju za četvorogodišnje školovanje, kao i da je za petinu povećan broj onih koji  konkurišu za prijem radije na domaćim fakultetima. U ovom trenutku, inače, Nacionalni savet Mađara stipendira ukupno čak 846 studenata, dok je  nepovoljno što je izgubljeno 130 studenata među onima kojima su stipendije dodeljene prošle godine, zbog toga što oni nisu ispunili svoje preuzete obaveze.
(Magyar Szo)
Print Friendly, PDF & Email