NDNV: Nagrade za 2012. godinu dobili Nataša Krstin i Norbert Šinković

Godišnja nagrada NDNV-a namenjena je novinarima čiji se rad značajno izdiže iznad proseka i koji su se hrabro uhvatili ukoštac sa traumatičnim događajima, čuvajući vlastiti i integritet profesije

07. Dec 2012

Reading Time: 3 minutes

Ovogodišnji dobitnici novinarske nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine su:

Nataša Krstin, novinarka RTV-a
Norbert Šinković, novinar Radija Slobodna Evropa

Svečana dodela nagrada održaće se u ponedeljak 10. decembra u prostorijama Medija centra Vojvodine Nezavisnog društva novinara Vojvodine, sa početkom u 12,30.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine novinarske nagrade dodeljuje od 2010. godine, a dosadašnji dobitnici su novinarke Žužana Serenčeš i Branka Dragović Savić, kao i publicista Mirko Đorđević.

Nagrada je namenjena onim novinarima (i publicistima) čiji se rad značajno izdiže iznad proseka i koji su se hrabro uhvatili ukoštac sa traumatičnim događajima, čuvajući vlastiti i integritet profesije, te svojim radom doprineli rasvetljavanju namerno zamagljenih zona političkih i društvenih procesa. Izvršni odbor NDNV-a prilikom procenjivanja kandidata uzima u obzir i njihov raniji rad, njihovu hrabrost, nepokolebljivost i nepotkupljivost, kao i to da li su u svom radu uvažavali visoke etičke standarde i promovisali vrednosti građanskog društva.

Posebno nam zadovoljstvo predstavlja činjenica da su ovogodišnji dobitnici – mladi novinari! Time se pokazuje da naša profesija, ugrožena i devastirana, ima budućnost. Bez obzira na velike napore moćnih da novinarskoj profesiji oduzmu njenu društvenu, korektivnu ulogu, dobitnici ovogodišnje nagrade pokazuju da u tome nisu uspeli i da se “baklja” slobodnog novinarstva, i pored otpora, prenosi sa generacije na generaciju.

Književnik Laslo Vegel kaže da bi, ako žele bolju budućnost, mladi na ovim prostorima trebalo da se odreknu “svojih očeva”. I mladi novinari treba da se odreknu svega onoga što je unižavalo novinarstvo na ovim prostorima proteklih decenija, jer jedino tako mogu da vrate dostojanstvo profesiji. Nataša i Norbert su dokaz da je to moguće, i da nisu, , koliko god da su to mnogi hteli, nestale nade ne samo za novinarstvo nego i za naše društvo.

Nataša Krstin, rođena 1985. godine, novinarstvom se bavi od 2004. godine. Bila je prezenterka na novosadskoj lokalnoj televiziji Kanal 9 do 2006. godine, kada prelazi na RTV Vojvodina. U međuvremenu je radila i za TV produkciju UrbaNS, a saradnica je i Playground produkcije od 2010. godine. Autorka je i koautorka brojnih emisija, za koje je i nagrađivana. Radi kao novinarka, reporterka, urednica i prezenterka popodnevnog programa na RTV-u. Njen rad krasi predanost, hrabrost, analitičnost i poštovanje profesionalnih i etičkih standarda profesije. Pokazuje interesovanje i senzibilitet za teme koje se tiču položaja manjinskih i marginalizovanih grupa, zaštitu životne sredina, kao i za traumatične teme kakvo je recimo suočavanje sa prošlošću. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, odsek Medijske studije, diplomirala je 2009. godine sa prosečnom ocenom 9,21.

Norbert Šinković, rođen 1985. godine, novinarstvom se, kao honorari saradnik Radija Bačka Topola, počinje baviti sa nepunih 15 godina u omladinskom programu Radija Bačka Topola. 2008. postaje honorarni saradnik Televizije Vojvodine, a od 2009. do 2012. radi kao novinar programa na mađarskom jeziku Radija Novi Sad. Od 2011. godine je dopisnik Radija Slobodna Evropa, a bio je i honorarni saradnik „Blicovog” dodatka na mađarskom jeziku. Norbert u svom radu ide u susret teškim i traumatičnim temama, uz prepoznatljivi kritički odnos i jasan novinarski stav. Njega krasi novinarska bilingvalnost, koju uspešno prezentuje i u elektronskim i u pisanim medijima, a koja je prava retkost među novinarima mlađe generacije. On pokazuje visok stepen profesionalnosti kada izveštava o temama vezanim za položaj AP Vojvodine, kao i položaja manjinskih i marginalizovanih grupa. Dobitnik je nekoliko nagrada i pohvala, među kojima je i regionalna specijalna diploma za najbolji radijski prilog za promovisanje tolerancije i interkuluralnosti. Od ove godine, Norbert je saradnik u nastavi na Odseku za medijske sutudije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email